Política

Només el PSC dóna credibilitat a la nova promesa de Zapatero sobre el finançament

CiU acusa el president espanyol de "rifar-se" els catalans, ERC li recita la tornada de 'Parole, parole', ICV es queixa que és "la mateixa música de sempre" i el PP demana a Castells que tanqui l'acord aquest dimecres

Els socis del PSC en el tripartit han escenificat aquest dimarts a la tarda el seu distanciament amb el govern espanyol en l'afer del finançament. Tant ERC com ICV han deixat sols els socialistes catalans donant credibilitat a les declaracions de José Luis Rodríguez Zapatero, que ha anunciat als periodistes, després de la inauguració de la T1, que el nou model de finançament per a Catalunya estarà a punt d'aquí a dues setmanes.

El compromís del president espanyol és, per la portaveu parlamentària adjunta del PSC, Carme Figueras, "una prova inequívoca" de la voluntat del govern espanyol d'acabar amb la situació injusta que pateix Catalunya.

Ha estat l'única frase favorable al missatge de Zapatero. El portaveu de CiU al Parlament, Oriol Pujol, ha acusat el president espanyol de "rifar-se dels catalans". El convergent s'ha mostrat escèptic amb el "ball" de xifres i ha assegurat que les negociacions s'han convertit en "el joc dels disbarats".

També des de l'oposició, Dolors Montserrat, del PP, ha demanat al conseller d'Economia, Antoni Castells, que tanqui la negociació immediatament, en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera d'aquest dimecres mateix, tot i que està convocat per discutir altres temes. "Així avançarem un mes i sabrem amb quines quantitats pot treballar Catalunya".

Però la reacció dels membres del tripartit no ha estat més suau. La portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, ha reaccionat recitant la tornada "parole, parole, parole", de la popular cançó italiana, i ha reclamat "fets" i no paraules a Zapatero. La republicana ha recordat que la xifra de 9.000 milions d'euros de recursos addicionals per a totes les comunitats ja fa mesos que és sobre la taula i que l'executiu espanyol ha estat incapaç de moure's d'aquí. Per això reclama que es compleixi l'Estatut "sense jocs de mans".

I Dolors Camats, d'ICV, ha dit que l'anunci del president espanyol sona "a la música de sempre", i ha demanat a la Generalitat que continuï demanant el model de finançament de l'Estatut. "Quan sigui així mostrarem la nostra satisfacció, però no necessitem més anuncis ni publicitat sobre aquest tema, per respecte als catalans", ha afegit l'ecosocialista.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.