Política

Moren tres soldats dels EUA a l'Afganistan en una gran ofensiva contra els talibans

En l''Operació Mushtarak' hi participen al voltant de 15.000 efectius

Tres soldats nordamericans han mort com a conseqüència de l'explosió d'una bomba al sud de l'Afganistan, segons ha informat l'OTAN en un comunicat. De moment no es coneixen més detalls sobre aquest incident, que coincideix amb el començament de l'ofensiva a gran escala llançada per les tropes de l'Aliança, liderades pels Estats Units, a la província de Helmand, important feu de les milícies talibanes. Tampoc és clar que aquest atac s'hagi produït en el context d'aquesta operació.

L'anomenada 'Operació Mushtarak' ('Junts') suposa una de les majors ofensives al sud de l'Afganistan des del 2001 i hi participen al voltant de 15.000 efectius de la Força Internacional d'Assistència a la Seguretat a l'Afganistan (ISAF), la missió de la qual consistirà a intentar restablir el control del Govern de Kabul sobre Helmand i obtenir l'últim bastió dels talibans en aquesta província del sud del país.

L'ofensiva ha començat poc abans de l'alba amb la intervenció de més d'una desena d'helicòpters de les tropes de l'OTAN i de l'Exèrcit afganès, que han traslladat soldats a l'enclavament de Marjah i han bombardejat diversos recintes des dels quals resistien els talibans. Les tropes britàniques han volat cap a la zona nord, on han envoltat el districte de Nad Ali, seguides per carros de combat i unitats d'enginyers de combat.

Poc després, un pilot d'avançada dels marines nord-americans ha mantingut un tiroteig amb els insurgents a uns 300 metres de l'entrada a Marjah. Un mínim d'un marine ha resultat ferit. El primer objectiu dels marines nord-americanes era agafar el control del centre de la ciutat.

"La primera fase de l'operació està desenvolupant-se amb molt d'èxit. Els talibans han minat la zona, però encara no s'ha produït cap enfrontament seriós", ha declarat el governador de Helmand, Gulab Mangal, en una roda de premsa. "Hem capturat onze objectius claus al districte i ja ha estat controlada la resistència dels insurgents", ha afegit.

Un comandant local dels talibans, Qari Fazluddin, ha assegurat a Reuters que al voltant de 2.000 combatents esperen l'arribada de les tropes internacionals i que estan preparats per lluitar. S'estima que les milícies tenen el suport d'un centenar de mercenaris estrangers.

Marjah és una població densament poblada que va ser durant anys un dels principals refugis a Helmand tant per als insurgents com per als cultivadors d'opi. Al contrari que en altres operacions, l'assalt a aquesta població ha estat preparat des de fa temps. Els comandants de l'OTAN esperen que la presa de Marjah faci deposar les armes a molts dels combatents rebels i contribueixi, per tant, a soscavar el potencial dels talibans.

La major part dels 100.000 habitants de la ciutat han optat per restar a les seves llars i per no anar-se'n com a desplaçats. Molts podrien haver pres aquesta opció per por que que els talibans hagin omplert de mines o bombes les carreteres d'accés i sortida.

En tot cas, les forces de l'OTAN hauran d'afrontar l'ofensiva intentant causar el menor nombre de baixes civils possibles, ja que, en cas contrari, podria trobar serioses dificultats per atreure el suport de la població local i aconseguir la seva col·laboració en la lluita contra els insurgents talibans.

Les tropes de l'OTAN han aconsellat la població civil que no abandoni les seves cases, tot i que no coneixen els llocs exactes en els quals es deslliuraran els combats més intensos. "Les forces internacionals han d'adoptar certs procediments i mecanismes durant l'operació a Marjah per protegir els civils", ha advertit el president afganès, Hamid Karzai, en un comunicat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.