Política

Una trentena de talibans moren en la gran ofensiva de l'OTAN al sud l'Afganistan

Un portaveu talibà ha explicat en un web que els insurgents han acorralat tropes internacionals

Entre 30 i 35 insurgents talibans haurien mort des que l'OTAN va començar una gran ofensiva a Marjah, al sud de l'Afganistan, aquest dissabte. Així ho ha confirmat a Reuters un general de l'exèrcit afganès, Sher Mohammad Zazai, aquest diumenge. D'altra banda però, un portaveu talibà, Qari Mohammad Yousuf, ha explicat en un web que els insurgents estan atacant les tropes de l'OTAN i que fins i tot n'han acorralat alguna. Mentre l'OTAN es congratula dels èxits aconseguits en els dos primers dies d'aquesta gran operació militar, els líders talibans asseguren que l'ofensiva és dèbil. L'operació Moshtarak, que signifia 'junts', és tan potent que s'ha comparat amb la invasió de Fallujah, a l'Iraq, el 2004.

L'atac s'està desplegant a Marjah -a la província de Helmand, al sud del país- perquè aquest és l'últim gran bastió de les forces talibans. "Sempre he somiat en aixecar la bandera d'Afganistan a Marjah", ha manifestat un soldat afganès, Almast Khan, de 22 anys. La zona està plena de cultius d'opi, que són la principal font de finançament dels insurgents. Durant els primers dos dies de l'ofensiva, els soldats dels Estats Units han requisat bosses amb drogues valorades en centenars de milers de dòlars, així com sacs amb productes químics preparats per a la producció d'explosius.

Alts càrrecs de l'exèrcit nord-americà han comparat la intensitat de la intervenció amb la que es va produir a Fallujah, a l'Iraq, contra membres d'Al Qaeda el 2004. "A Fallujah, va ser igual d'intens. Però allà, vam començar des del nord i anàvem cap al sud. A Marjah, estem anant des de diversos punts cap al centre, així que estem atacant des de tots els angles", ha explicat el capità de l'exèrcit dels Estats Units Ryan Sparks.

Víctimes mortals en tots dos bàndols
Si bé una trentena d'insurgents haurien mort, també hi ha hagut víctimes en el sí de les forces internacionals. Cinc soldats, tres d'ells dels Estats Units, han mort aquest dissabte al sud de l'Afganistan; si bé només un d'ells, un soldat britànic, ho ha fet en l'operació de Marjah.

Uns 15.000 soldats, 5.000 d'ells dels Estats Units, participen en l'operació Moshtarak, que significa 'junts'. Les forces internacionals treballen en cooperació amb els soldats afganesos. L'atac és el més potent des de la invasió del país el 2001 i suposa una prova per al president Barack Obama, que va decidir ampliar el nombre de tropes el desembre de l'any passat per controlar les zones que estan dominades pels insurgents.

L'objectiu és aconseguir el control al llarg d'aquest any, abans que les forces dels EUA comencin a retirar-se el 2011. L'OTAN ha advertit la població de la província de Helmand, on hi viuen 100.000 persones, que no surti de casa seva per evitar les defuncions de civils.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.