Política

El govern aprova les lleis de vegueries i de l'àrea metropolitana de Barcelona

Els projectes preveuen set àmbits territorials que seran desenvolupats "gradualment" en funció d'una llei orgànica de l'Estat i ressusciten l'antiga corporació suprimida pel govern de CiU

El consell executiu de la Generalitat ha aprovat aquest dimarts els projectes de llei de vegueries i de l'àrea metropolitana de Barcelona. El text del govern preveu la creació de set vegueries en un procés "gradual" vinculat a la tramitació d'una llei orgànica per part del govern espanyol per modificar els àmbits de les diputacions provincials de Catalunya i actualitzar l'àmbit administratiu metropolità, suprimit en el seu moment pel govern de CiU.

El president José Montilla i el conseller de Governació, Jordi Ausàs, han informat personalment sobre els dos projectes de llei, que han defensat com a instruments per "racionalitzar" l'administració i "reorganitzar" els serveis públics de la Generalitat en el territori. Les demarcacions previstes per la llei de vegueries són l'Alt Pirineu-Aran, Barcelona, Catalunya Central, Girona, Lleida, Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre.

Les primeres vegueries que es constituiran seran, segons Montilla, les de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona. A continuació, es constituirà la vegueria de les Terres de l'Ebre, amb capital a Tortosa, segons la previsió que figura al projecte de llei. La resta de vegueries es constituiran "progressivament", en paraules del president de la Generalitat, condicionades per l'aprovació d'una llei orgànica espanyola que permeti la modificació dels àmbits provincials.

Aran tindrà un tractament doble, ja que mentre pel que fa a la qüestió de cooperació local -la mateixa que fan actualment les diputacions- quedarà vinculada a la vegueria del Pirineu-Aran, pel que fa a la relació amb els serveis de la Generalitat tindrà una relació directa amb l'administració catalana. El Consell General d'Aran ha reivindicat repetidament que es tingui en compte el seu règim especial, previst a l'Estatut.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.