Política

El projecte de vegueries del govern suscita les primeres crítiques al territori

L'Aran reclama respecte per la seva singularitat cultural, mentre que Lleida retreu que es parteixi la província. Tarragona i Reus mantenen la polèmica i el Penedès reivindica el seu reconeixement

L'aprovació del projecte de llei de vegueries pel govern de la Generalitat ja ha provocat les primeres reaccions crítiques. Mentre que l'Aran planteja diverses iniciatives perquè es reconegui el fet diferencial de la vall, des de Tarragona denuncien la "traïdoria" de l'executiu català per haver tirat endavant la proposta malgrat que no s'ha resolt la seva picabaralla amb Reus i el Penedès reivindica el seu reconeixement com a vegueria.

El Síndic d'Aran, Francés Boya, ha anunciat que el Consell General d'Aran estudia presentar una proposta al Congrés de Diputats que atorgui un estatus diferenciat a la Vall d'Aran aprofitant el propòsit de la Generalitat que es modifiqui l'actual estructura provincial de Catalunya. Boya ha afirmat que "l'Aran demanarà al Congrés de Diputats el que no pot donar-nos Catalunya".

La institució aranesa lamenta que el projecte de llei de la Generalitat mantingui la vall dintre de la vegueria dels Pirineus en l'aspecte de cooperació local i ha reclamat que el Parlament de Catalunya desbloquegi la llei especial per a la vall.

L'alcalde de Lleida, el socialista Àngel Ros, ha manifestat el propòsit d'anar al Parlament a defensar que la província de Lleida es mantingui com una sola vegueria i no es parteixi, tal com preveu el projecte aprovat pel govern de la Generalitat. Ros ha lamentat que no hi hagi hagut més consens territorial i ha afirmat que la divisió provincial no és arbitrària, alhora que ha destacat el fet que la província de Lleida, com a territori més extens i despoblat de Catalunya, necessita una massa crítica per poder funcionar.

L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros (PSC), per la seva banda, s'ha mostrat "satisfet" pel reconeixement de la capitalitat de Tarragona en el projecte de llei de Vegueries, tot i que ha tornat a exigir que la futura vegueria es denomini Tarragona i no Camp de Tarragona.

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel (CiU), ha fet també una primera valoració "positiva" de l'aprovació del projecte de la llei de vegueries perquè suposa haver fet "un pas que no s'havia fet abans". L'alcalde ha preferit deixar per més endavant el debat dels dubtes que planteja l'avantprojecte en els aspectes competencials i de finançament, "el tràmit parlamentari ho haurà de solucionar", ha dit. De la seva banda, l'alcalde d'Amposta, el també convergent Manel Ferré, ha fet una valoració molt menys positiva i ha acusat el govern de la Generalitat de fer la tramitació del text amb "opacitat" i sense haver buscat el consens territorial.

El portaveu de la Plataforma per la Vegueria Penedès, Fèlix Simon, també ha denunciat l'actitud d'Ausàs perquè ignora la demanda del territori de disposar d'un àmbit propi, una reacció que ha coincidit amb l'alcalde de la població, Pere Regull (CiU).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.