Política

El parlament d'Hondures destitueix Zelaya per violar la Constitució i nomena un nou president

La Unió Europea i l'Organització d'Estats Americans condemnen el cop militar. El president d'EUA, Barack Obama, demana "respecte a les normes democràtiques"

El Parlament d'Hondures ha destituït el president, Manuel Zelaya, per incórrer en "reiterades violacions" de la Constitució, altres lleis i sentències judicials.

En una decisió posterior a l'acceptació d'una suposada renúncia de Zelaya, el Congrés Nacional ha aprovat primer l'informe d'una comissió especial creada dijous passat per investigar les actuacions del governant i després la resolució de la seva separació.

La comissió estableix que Zelaya va incórrer en aquestes violacions durant el procés que pretenia culminar precisament diumenge amb una consulta per instal·lar una Assemblea Constituent que reformés l'actual Constitució, vigent des de 1982, o emetre una nova.

El president del Congrés, Roberto Micheletti, assumeix el càrrec de president del país i assegura que no ho fa com a conseqüència "d'un cop d'Estat".

Des de Costa Rica

Per la seva banda, el president d'Hondures, Manuel Zelaya, ha dit des de Costa Rica que se sent víctima d'un "segrest brutal" per part d'un "grup de militars".

"Estic aquí a San José com a president d'Hondures. Aniré a Managua( Nicaragua) com a president d'Hondures. Exigiré els drets del poble hondureny (...) El meu període no acaba fins al 2010", ha ressaltat Zelaya, després d'aclarir que no ha demanat asil polític a Costa Rica.

En roda de premsa, Zelaya ha demanat als soldats del seu país "que no permetin" que es concreti aquest "ultratge" perquè ell és el "legítim president". També s'ha dirigit al poble, el qual espera que "protesti sense violència" i exigeixi amb "marxes pacífiques" el seu retorn. "Un govern usurpador, que sorgeix per la força, no pot ser acceptat ... no ha de ser reconegut per cap país", ha afegit Zelaya.

Zelaya ha exigit, a més, a l'Ambaixada d'Estats Units que "aclareixi que no està darrere" de la seva sortida forçada del poder.

Condemna del cop militar
Organismes internacionals i presidents de diversos països han condemnant avui la situació a Hondures. El secretari general de l'Organització d'Estats Americans (OEA), José Miguel Insulza, ha convocar una reunió urgent del Consell Permanent per "defensar l'estabilitat democràtica". La Unió Europea també ha condemnat el cop militar i el president d'EUA, Barack Obama, ha demanat "respecte a les normes democràtiques, que s'imposi la llei i els fonaments de la Carta Democràtica Interamericana".

Mestrestant, milers d'habitants de la capital d'Hondures han sortit al carrer i es concentren davant del palau presidencial, custodiat per militars.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
judicial

L’advocacia de l’Estat demana que s’apliqui l’amnistia a Marta Rovira i la resta d’investigats pel Tsunami

barcelona

ERC prepara una moció per dedicar un carrer a les llevadores del municipi

llagostera
política

El PSC de Girona proposa mesures urgents contra el sensellarisme

girona
política

El Govern veu vergonyós el cartell contra Maragall i se’n desvincula

barcelona
política

El 93% dels votants del 12-M repetiria el vot a les eleccions catalanes

barcelona
política

El Govern sol·licitarà l’amnistia també per als policies

barcelona
societat

La Caixa de Solidaritat va ajudar 135 persones el 2023, una desena més que l’any anterior

barcelona
política

25 de juliol: Ple del Parlament per aprovar el nou vot telemàtic

barcelona
judicial

Puigdemont, Alay i Boye es querellen contra el jutge Aguirre

barcelona