Política

De la Vega reitera que la setmana que ve es tancarà l'acord al consell de política fiscal

La vicepresidenta del govern espanyol insisteix que el nou pacte acontentarà tothom

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Maria Teresa Fernández de la Vega, ha reiterat aquest dissabte que l'acord sobre el nou model de finançament autonòmic es tancarà en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) que convocarà la setmana que ve.

"Estem molt a prop", ha subratllat De la Vega en declaracions a Onda Cero, on ha tornat a insistir una vegada més que l'acord acontentarà totes les comunitats autònomes de règim comú perquè es basarà en un model "més just i equilibrat".

La vicepresidenta primera del govern no ha volgut donar la xifra final que presentarà l'executiu espanyol al CPFF, i ha recordat que el fet més important és que darrere de les xifres estan l'educació, la sanitat o els serveis socials de les comunitats, que són les coses que realment importen als ciutadans.

De la Vega ha rebutjat que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, hagi negociat i pactat la partida que es destinarà a Catalunya "a l'esquena" de la resta de les comunitats, i ha assegurat que el govern espanyol està fent un exercici "absolut de transparència".

"No és veritat que Zapatero pacti el finançament català a l'esquena de ningú", ha afirmat De la Vega, que ha recordat que la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, parla amb tots els consellers i presidents autonòmics sobre aquesta matèria. "El debat és amb tots i l'acord és amb tots, cosa que no va succeir en el passat", ha criticat.

En aquest sentit, ha rebutjat del tot la tesi que defensen alguns en dir que Catalunya és la comunitats més insolidària d'Espanya, i ha considerat "una irresponsabilitat" que la dreta espanyola usi aquesta idea com argument en la negociació. "Ni els catalans són així, ni el sistema és així", ha afirmat, després de recordar que, durant els últims anys, Catalunya ha aportat més que la resta d'autonomies.

Alhora, ha assegurat que el sistema es basarà en un criteri d'"absoluta transparència" en què totes les comunitats sabran allò que reben elles mateixes i allò que reben les altres. "Se sabrà tot, hi haurà transparència total", ha subratllat De la Vega que, tot i això, ha considerat "lògic i legítim" que en els últims moments d'una negociació tan difícil es produeixin certes "estirades".

"El govern té en compte les necessitats de tots els ciutadans i en parla amb els seus representants polítics perquè hem d'harmonitzar-les tots", ha assenyalat la vicepresidenta primera, que ha insistit una vegada més que l'acord permetrà posar en marxa un model "més just i equilibrat" que farà guanyar a totes les comunitats fent que hi hagi més igualtat i més mitjans.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.