Política

Ambaixada sota la llei seca

Prohibeixen l’alcohol després de les vexacions practicades a la legació nord-americana a Kabul pels agents de seguretat privada

Els excessos dels agents privats de seguretat a l’ambaixada nord-americana a Kabul han tornat a posar en evidència el govern dels EUA, que ha obert una investigació arran de la difusió de fotografies i vídeos on es veu els treballadors de l’ambaixada beguts, despullats i vexant altres membres del personal, en la seva majoria afganesos. El departament d’Estat s’ha afanyat a investigar els fets després de les denúncies del grup independent Project on Government Oversight (POGO) però haurà d’explicar per què no s’han pres mesures abans.

El portaveu del departament d’Estat, Ian C. Kelly, va assegurar que aquest comportament vergonyós podria acabar amb el contracte del govern nord-americà amb l’empresa ArmorGroup, que el proveeix d’agents per protegir l’ambaixada a canvi de 189 milions de dòlars anuals. El contracte, que ha estat renovat dues vegades, expira el juliol del 2010. “Esperem que es prenguin accions efectives i ràpides com a resultat de les investigacions”, va dir Kelly. Fins llavors, l’ambaixada nord-americana de Kabul ha vetat l’alcohol en el campament on viuen els agents de seguretat, els està interrogant i no descarta acomiadaments o suspensions de feina.

Aquest és només l’últim escàndol que esquitxa les empreses de seguretat contractades pel govern dels EUA per protegir les seves instal·lacions a l’Iraq i l’Afganistan. Les fotografies mostren escenes d’abusos a afganesos que recorden les tràgiques vexacions de la presó d’Abu Grahib (Iraq) així com borratxeres i un comportament lasciu que sembla més fruit d’una festa universitària que dels agents que suposadament són els responsables de la seguretat dels diplomàtics i d’un organisme públic.

POGO, que va iniciar la investigació després de rebre denúncies dels mateixos empleats, també acusa a l’empresa ArmorGroup de no oferir l’equip apropiat als seus treballadors per fer la feina. La manca de personal provoca saturació en els agents i molts dels treballadors afganesos no parlen anglès i tenen problemes per entendre les ordres dels seus superiors nord-americans.

Negació de perill
El govern dels EUA nega, però, que el comportament dels contractats hagi posat en perill la seguretat de l’ambaixada a Kabul, com sosté el grup POGO, que destaca que aquests episodis es produeixen, a més, en un moment que ha augmentat la violència a l’Afganistan. “Des que tenim coneixement de les denúncies, l’ambaixada dels EUA ha pres mesures immediates per assegurar que la seguretat és ferma i la comunitat de l’ambaixada està ben informada”, van dir en un comunicat des de la seu diplomàtica.

Les fotografies van ser enviades a la secretària d’Estat, Hillary Clinton, a qui també es va fer saber que s’entren prostitutes a l’ambaixada, on regna “la por i la coerció”, ja que els empleats es divideixen entre aquells que accepten, toleren i practiquen els abusos i els que no, que són objecte de bromes vexatòries com ara obligar-los a orinar a sobre d’altres agents o a beure xopets de vodka entre les natges d’altres treballadors. De les imatges també se’n desprèn que eren habituals els rituals d’humiliació als nous empleats.

Mentrestant, l’Afganistan continua immers en una onada de violència i el govern dels Estats Units està revisant quina ha de ser la seva estratègia al país asiàtic. Des de les eleccions del passat 20 d’agost, s’han produït a l’Afganistan una cadena d’atemptats mortals que no fa pensar que la inestabilitat disminueixi. El màxim responsable militar nord-americà a l’Afganistan, el general Stanley McChrystal, va reconèixer que la situació és prou greu però considera que els EUA poden tenir èxit amb un canvi d’estratègia. Segons ell, això passaria per defensar més la població local i combatre menys els insurgents. El president dels EUA, Barack Obama, va ordenar enviar més tropes a l’Afganistan però, de moment, això no ha servit per posar fre a l’onada de violència. n


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.