Política

Saura admet que es va equivocar quan va dir que la gestió de l'incendi d'Horta era impecable

El conseller insisteix que l'estratègia era en el fons correcta, mentre carrega contra l'alcalde d'Horta de Sant Joan. CiU renuncia a demanar responsabilitats, però reclama mesures a Interior. "Vostè no es digne de ser conseller", afirma en canvi el PP. Coincidència a buscar un acord de seguretat.

El conseller d'Interior, Joan Saura, ha reconegut avui públicament que es va equivocar quan va dir que la gestió de l'incendi d'Horta de Sant Joan, en la qual van morir 5 bombers, va ser impecable. Aquest matís expressiu ha estat l'única autocrítica que ha fet el conseller en la seva compareixença davant la comissió d'investigació parlamentària, que ha donat lloc a un tens enfrontament entre Saura i l'oposició. Saura no s'ha mogut de la tesi que tot plegat va ser un accident i que no es va produir cap descoordinació ni relaxament.

"Demano disculpes per haver dit que l'operatiu va ser impecable. Això no és adequat quan es van produir 5 morts i un ferit greu. Però volia justificar que als bombers no se'ls pot retreure relaxació", ha argumentat el conseller. Saura ha fet a partir d'aquí una total defensa de com van actuar el departament i els comandaments durant l'incendi del juliol passat. "Mai, mai, mai s'havia donat tanta informació", ha subratllat mentre afegia que el plantejament estratègic era correcte.

De la mateixa manera que va fer ahir el secretari general d'Interior, Joan Boada, Saura ha carregat a l'inici amb gran duresa contra l'oposició per haver demanat la creació de la comissió d'investigació, i també contra la premsa. Ha repetit que s'han dit "mentides", "falsedats absurdes", i que s'ha fet passar els bombers "per un calvari". "Els bombers mereixen una disculpa", ha conclòs al·ludint concretament a les crítiques que va fer l'alcalde d'Horta de Sant Joan.

El conseller ha passat per alt les acusacions de descoordinació o de fallades que van llançar durant la investigació els bombers del ministeri de Medi Ambient (BRIF), els sindicats o l'operadora que havia estat destinada al comandament avançat d'Horta. "L'estratègia i l'operatiu era el correcte, però els va desbordar una situació excepcional", ha estat l'eix argumental de Saura, que ha acabat proposant a l'oposició un pacte sobre la seguretat. Tots els partits han acceptat treballar-hi, però CiU i PP han precisat que caldran concrecions.

El conseller ha anunciat finalment diverses mesures concretes que adoptarà el departament, com el fet que els GRAF faran més cursos d'autoprotecció i que es millorarà la dotació de GPS als bombers.

La intervenció de Saura ha estat contestada també amb duresa per l'oposició. El convergent Jordi Turull s'ha molestat per l'acusació de dir mentides que havia llançat el titular d'Interior i li ha demanat lleialtat institucional amb els Ajuntaments "sense acarnissar-se" amb l'alcalde d'Horta de Sant Joan perquè el va criticar. 

Però Turull ha renunciat a demanar responsabilitats polítiques, i en canvi ha reclamat mesures concretes a partir d'ara a Interior. "Nosaltres no el fem responsable del que va succeir, però sap que no va ser només un accident, i cal que ho reconegui per trobar solucions", ha conclòs.

Tant el diputat de CiU com el representant del PP, Rafael Luna, han dit que disposen de missatges de familiars dels bombers morts felicitant-los per la investigació que ha fet la comissió parlamentària. Luna ha acusat Saura de fer una "operació ventilador" i ha acabant demanant la dimissió del conseller amb declaracions contundents. "Vostè no es digne de ser conseller de la Generalitat", ha conclòs.

David Perez (PSC), Patrícia Gomà (ERC) i Jaume Bosch (ICV) han donat suport a Saura.
 


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El 57% dels votants d’ERC veurien bé investir Illa

barcelona
Política

Mor Montserrat Candini, la primera alcaldessa de Calella

estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona