Política

L’Aran, contra la vegueria del Pirineu

El síndic de la vall insisteix que és una semiautonomia dins Catalunya

El síndic d’Aran, el socialista Francesc Boya, ha tornat a reiterar el “total i absolut rebuig” a la inclusió de la Vall d’Aran en una vegueria o en qualsevol altre divisió territorial que no sigui el d’ella mateixa. Boya ha recordat que ja hi va haver una declaració conjunta del Consell General d’Aran el setembre del 2008 en aquest sentit i que ja preparen un nou pronunciament en què defensaran l’Estatut, l’autogovern i la singularitat territorial de l’Aran. Per Boya, “la inclusió en una vegueria desvirtuaria totalment la singularitat política i l’exercici de l’autogovern”, que ha consolidat en els darrers vint anys.

El síndic ha proposat al govern que la nova llei d’ordenació territorial inclogui la definició de l’Aran com una entitat territorial autònoma dins de Catalunya, seguint el fil de l’avantprojecte de llei de règim especial de la vall, que situa l’Aran com “una realitat nacional amb entitat pròpia i identitat cultural, històrica, geogràfica i lingüística definida pels aranesos al llarg dels segles”. Dos articles (4 i 62) d’aquest avantprojecte ja deixaven clar que l’Aran no figurarà en cap vegueria ni organització de la Generalitat que no sigui la pròpia. Boya aprofita també aquest posicionament per reivindicar una relació de bilateralitat amb el govern de la Generalitat, com preveu la futura llei de la vall. A més, l’objectiu del Consell General d’Aran és assumir totes les funcions de la Generalitat a la vall.

L’actual llei d’Aran, de 1990, ja preveu que aquesta vall no formi part de cap altra divisió territorial i reconeix la seva singularitat. No obstant, Governació preveu inicialment incloure l’Aran en la futura vegueria del Pirineu, però des d’un principi ha topat amb el consens i la unanimitat de totes les formacions representades al Consell General, que són Unitat d’Aran (afí al PSC), Convergència Democràtica Aranesa i el Partit Renovador d’Arties-Garòs.

La nova divisió territorial en vegueries ha trobat també altres fronts d’oposició a Ponent, encapçalats sobretot per l’alcalde de Lleida, el socialista Àngel Ros, que creu que Lleida pot perdre força si no va conjuntament amb el Pirineu. La Cambra de Comerç li dóna suport.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.