Política

El govern ultima una llei de vegueries que serà de mínims

La comissió de govern local aprova avui l’avantprojecte, que no inclou el finançament, la vegueria de l’Alt Penedès ni les capitals

Sis anys després de la constitució del primer tripartit, PSC, ERC i ICV estan ultimant una de les seves lleis estrella –especialment d’Esquerra–, la de l’organització territorial en vegueries, la més controvertida juntament amb la llei electoral. La dificultat de consens –no solament amb l’oposició, sinó també entre els socis de govern– i, sobretot, la proximitat electoral, han aigualit una llei que avui passarà el tràmit de la comissió de governs locals, requisit previ al pas pel consell tècnic i el consell de govern. Després s’haurà de començar a debatre al Parlament.

L’avantprojecte, al qual ha tingut accés l’AVUI, distribueix el mapa en set vegueries –no hi ha prevista la de l’Alt Penedès, una reivindicació històrica d’Esquerra que el PSC ha vetat sempre–, però no n’esmenta la capital per evitar enfrontaments amb el territori i tampoc entra en qüestions de finançament. En paral·lel, l’executiu té enllestida la llei de l’àrea metropolitana de Barcelona, que referma el poder polític de l’entitat i que guanya competències decisives en urbanisme. Així, està prevista la creació d’una comissió d’urbanisme de l’àrea metropolitana que podrà decidir sobre el planejament urbanístic. L’entorn de Barcelona és on el PSC és més fort electoralment.

El detall a què arriba el redactat de l’avantprojecte de llei de l’àrea metropolitana –de 25 pàgines– contrasta amb el de les vegueries. Inicialment l’organització territorial formava part de la llei de governs locals, però l’intent dels republicans i de la conselleria de Governació de tirar endavant la norma en aquesta legislatura ha provocat una segregació de l’apartat de vegueries que n’ha acabat aigualint el contingut. El document del govern preveu les vegueries de l’Alt Pirineu i Aran, Barcelona, Camp de Tarragona, Girona, Central, Lleida, Terres de l’Ebre, i en deixa al marge les capitals, una consideració que sí que figura en versions anteriors. Manresa constava com la capital de la vegueria central, però els vigatans es van encendre, fet que va forçar la conselleria del republicà Jordi Ausàs a recular i deixar la qüestió per al tràmit parlamentari.

Un dels objectius de la creació de les vegueries és la substitució de les diputacions, una reivindicació històrica d’Esquerra que el PSC no ha vist mai de bon ull. Segons la norma, el personal que hi treballa es mantindrà en les mateixes condicions de feina.

El Penedès al Parlament
És l’Estat qui ha d’aprovar l’alteració dels límits provincials i el govern ha inclòs en l’articulat una disposició transitòria que estableix que mentre això no passi “es podran constituir els consells de vegueria corresponents a Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona”.

Coincidint amb el debat de l’avantprojecte entre les entitats municipalistes, CiU defensarà avui al Parlament la creació de l’àmbit funcional del Penedès, que ERC previsiblement recolzarà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.