Política

El PSC talla les discrepàncies internes sobre les vegueries

Iceta assegura que el seu partit aposta per set vegueries i tanca la porta a la del Penedès

El viceprimer secretari i portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha volgut mostrar aquest dilluns, un cop celebrada la comissió executiva del partit, una imatge d'unitat respecte la nova organització territorial que proposa la llei de vegueries.

Després que en els últims dies diversos alcaldes socialistes –com ara el de Sabadell, Manel Bustos, president de la Federació Catalana de Municipis– hagin mostrat el seu rebuig a la nova llei impulsada pel departament de Governació i Administracions Públiques, en mans d'ERC, Iceta ha dit que el PSC vol “que les coses es facin molt bé” i que la llei ha de “resoldre problemes, no crear-ne de nous”. I ha garantit que si el Govern porta la llei al Parlament, el PSC farà “tots els esforços” perquè s'aprovi aquesta legislatura.

El portaveu dels socialistes catalans ha recordat que la seva formació aposta des de fa anys per una nova organització territorial formada per set vegueries que substitueixin les quatre diputacions actuals, al mateix temps que es resolgui el “desgavell de l'àrea metropolitana de Barcelona”, creant un únic organisme davant dels tres que existeixen actualment. Amb l'aposta per set vegueries, Iceta ha tancat la porta a la possibilitat que el Penedès en tingui una de pròpia, tal com es reclama des d'aquest territori.

Iceta ha dit que el partit està d'acord en "que la sensibilitat territorial cal acollir-la' i que les "legítimes aspiracions territorials" han de tenir cabuda en el nou sistema. Així, en concret pel que fa a la Val d'Aran, Iceta ha dit que cal veure "com es respecta absolutament el règim especial" aranès.

A més, ha volgut mostrar una imatge d'unitat tot recordant que la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) –amb molts alcaldes del PSC- ha donat suport a l'avantprojecte de llei que el Govern va presentar al Consell de Governs Locals, mentre que no ho ha fet l'Associació Catalana de Municipis (ACM). El conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, ja ha anunciat la seva intenció que aquest projecte de llei sigui aprovat per l'executiu el 5 de gener.

Oposició a les vegueries
A més  de Bustos, s'han mostrat bel·ligerants amb la nova llei de vegueries l'alcalde de Lleida, Àngel Ros i el de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros. També hi ha hagut una forta oposició des de la Val d'Aran, on Unitat d'Aran, el partit de referència del PSC a aquest territori, ha arribat a amenaçar amb trencar relacions amb els socialistes catalans si aquesta normativa tira endavant tal com l'està preparant l'executiu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.