Política

El PSC i CiU acullen amb recel la llei de vegueries d’Ausàs

L’alcalde socialista de Tarragona es planta al Parlament per reclamar a tots els grups parlamentaris que s’aturi la llei

El PSC i CiU van acollir ahir amb recel l’avantprojecte de mínims sobre les vegueries que impulsa el conseller de Governació, i que va avançar aquest diari, que ja està encenent un viu debat al territori. Tot i que formen part del mateix govern que Ausàs, els socialistes accepten a contracor per ara la tramitació del projecte al govern, per no obrir més enfrontaments al tripartit, però permeten que des del territori es contesti la proposta.

L’alcalde de Tarragona, el socialista Josep Fèlix Ballesteros, no va dubtar a plantar-se ahir al Parlament, coincidint amb el fet que se celebrava plenari, per reclamar que la llei no tiri endavant. Es va saludar amb tota cordialitat amb el president José Montilla i altres dirigents del PSC, que sabien el que hi anava a fer, abans de reunir-se amb cadascun dels grups parlamentaris. “No és ara el moment d’obrir aquest meló”, va indicar a l’AVUI, mentre advertia que s’estan produint tensions al territori.

El portaveu parlamentari de CiU, Oriol Pujol, va indicar després que a 8 mesos d’unes eleccions no és el moment d’obrir un debat territorial de tant abast, “quan a més el govern no té la cohesió necessària per poder-ho empènyer, ni té un criteri clar sobre les vegueries”.

El gran Penedès
En aquesta situació enrevessada, el PSC es va veure obligat a retirar ahir una esmena a la totalitat a una proposta de CiU a favor de reconèixer l’àrea de planificació del gran Penedès, perquè hauria perdut la votació en el ple. ERC estava decidida a votar contra l’esmena socialista. L’àrea de planificació s’interpreta com un pas previ per crear en el futur la vegueria del Penedès, de la qual els socialistes no són partidaris. El tripartit tampoc té una opinió coincident en aquest cas.

Cartells i adhesius
La iniciativa, coincident amb una altra de similar presentada pel PP, seguirà ara el tràmit parlamentari habitual i amb tota probabilitat serà aprovada. Van assistir al debat alguns veïns del Penedès amb cartells i adhesius que reclamaven una vegueria pròpia.

L’àrea funcional del Penedès, que prefigura aquesta vegueria, inclourà les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i l’Anoia, excepte els municipis de Calaf, Calonge de Segarra, Castellfollit de Riubregós, els Prats de Rei, Pujalt, Sant Martí Sesgueioles i Sant Pere Sallavinera.

A diferència dels socialistes, ICV-EUiA està d’acord amb la tramitació de l’avantprojecte de les vegueries. D’aquesta manera ho va expressar Jordi Miralles, tot i reconeixent que en aquests casos és natural que sempre apareguin alguns debats al territori.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.