Política

Ridao adverteix als alcaldes del PSC crítics amb la llei de vegueries que no pretenguin passar per davant del govern

Mentre el PSC opta per les set vegueries, ERC aposta per crear una vuitena, al Penedés, i ICV els dóna pressa

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha lamentat aquest dilluns l'actitud "decebedora" dels alcaldes socialistes que han demanat ajornar l'aprovació de la llei de vegueries, i els ha advertit que no pretenguin "passar per damunt del consell de governs locals i del govern de la Generalitat".

En aquest sentit, el consell ja ha donat "llum verda per unanimitat " al projecte de llei, però diversos batlles del PSC –els de Tarragona, Sabadell i Lleida–, demanen que s'ajorni la data en què el consell executiu del govern preveu aprovar-lo després de negociar-lo amb diputacions i altres organismes locals, és a dir, el 5 de gener. 

"No ens podem permetre acabar aquest mandat sense haver complert una part important del nostre programa legislatiu", ha alertat el dirigent republicà, i ha qualificat la llei de respectuosa amb la trajectòria històrica del catalanisme i amb el que estableix l'Estatut.

ERC vol la vuitena vegueria
Ridao ha explicat que el PSC està acabant les negociacions amb Governació i ERC sobre la llei, i és que, mentre el viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha apostat aquest dilluns per les set vegueries històriques –les que contempla el projecte de llei–, l'executiva d'ERC ha aprovat, a instància del territori afectat, "empènyer" la creació d'una vuitena vegueria, la del Penedès.

Ridao ha recordat que el text de la llei de nova organització territorial de Catalunya permet la creació de noves vegueries a àmbits territorials que concentrin una "voluntat àmplia" en aquest sentit, com és el cas, ha afegit, del Penedès.

ICV les vol aviat
En canvi, el secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha dit que "és hora de deixar polèmiques a banda i tirar endavant amb la constitució de vegueries " i que "ja fa massa temps que hi ha un model prefixat sense que s'hagi aconseguit que les vegueries es concretin"

"Ens passem el dia parlant si aquesta ha de ser vegueria o no, quan ens trobem que necessitem que les vegueries es posin en marxa", ha remarcat Herrera, que espera "que es treballi i s'aprovi i es pugui avançar" per tal que "els debats i les polèmiques no facin que la constitució de les vegueries quedi en via morta una legislatura més".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.