Política

Detenen tres presumptes membres 'legals' d'ETA a Usurbil

La policia ha detingut a Usurbil, Guipúscoa, 3 persones que podrien formar part d'un grup de 'legals', és a dir, membres no fitxats, d'ETA, i vinculats a diversos atemptats comesos contra les obres i empreses de construcció del tren d'alta velocitat. S'han localitzat 75 quilos d'explosius

Agents del Cos Nacional de Policia desenvolupen des d'aquesta nit una operació antiterrorista a Usurbil contra un comando de membres legals, és a dir, no fitxats, d'ETA. Ja hi ha tres detinguts, s'han localitzat 75 quilos d'explosius i s'estan fent més registres.

Els detinguts serien, segons fonts de la lluita antiterrorista, dos homes i una dona que podrien formar part d'un grup de legals, etarres sense fitxar. L'operació policial, dirigida pel jutge Garzón, continua oberta, i té lloc al polígon industrial d'Ualdea, que a hores d'ara està acordonat per les forces de seguretat de l'Estat.

Els arrestats haurien participat en diferents atemptats contra les obres i empreses del tren d'alta velocitat, l'anomenada Y grega basca.

La Policia Nacional també ha practicat alguns registres. Busca explosius que tindria amagats el comando, de l'època en què Jurdan Martitegi era cap de l'aparell militar d'ETA. Martitegi va ser detingut a l'abril al sud de França.

Tot i això, les detencions d'aquesta nit guarden relació amb l'etapa en què Martitegi dirigia el complex Biscaia de la banda terrorista, desarticulat el juliol del 2007 en el transcurs d'una operació de la Guàrdia Civil en què va ser detingut Arkaitz Goikoetxea.

En trobar-se a França, Martitegi va evitar ser detingut, tot i que va acabar sent capturat dos anys després a França, quan ja ocupava el lloc de cap de l'aparell militar d'ETA, al costat de l'alliberat Gorka Azpiriarte i al líder d'un altre grup de legals que havia de començar a actuar a la província d'Àlaba, Alexander Uriarte Cuadrado.

Els 75 quilos d'explosius confiscats aquesta matinada a l'operació policial contenien nitrat, pols d'alumini i pentrita. Els detinguts, Olatz Lasagabaster, Ainara Vázquez i Patxi Uranga, havien rebut el material en una sola entrega procedent de França, segons han informat fonts de la la investigació.

Segons les mateixes fonts, l'explosiu, ocult als habitatges dels detinguts, estava dividit en diversos paquets segons el tipus de substància i estava llest per proveir els comandos de l'organització terrorista ETA.

Aquestes detencions es produeixen quatre dies després de la mort de l'inspector del Cos Nacional de Policia Eduardo Antonio Puelles García, cap del grup de vigilàncies especials de la brigada d'informació de Bilbao, encarregada de la lluita contra ETA.

Puelles va morir divendres passat en un atemptat que, segons tots els indicis, ha estat preparat per ETA. Una bomba adhesiva col·locada als baixos del cotxe de l'agent va esclatar quan el policia el va engegar, en un pàrquing d'Arrigorriaga, la població on vivia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Biden participarà en la campanya electoral de Kamala Harris

barcelona
iran

Pezeshkian nomena cap d’Exteriors el negociador del pla nuclear

barcelona
política

Illa s’emporta el nucli dur al govern amb Romero a Economia i l’ex de Junts Sàmper a Empresa i Treball

madrid
POLÍTICA

Paneque serà portaveu del govern d’Illa i assumirà Territori, Habitatge i Transició Ecològica

Girona

Vidreres aprova el Pla de Gestió Ètica de colònies de gats

VIDRERES
estats units

L’equip de Trump denuncia que han piratejat les seves comunicacions

barcelona
israel

La fiscal general ordena aturar les subvencions a les llars d’infants als ultraortodoxos

barcelona
regne unit

La fiscalia estudia endurir les penes per als autors dels aldarulls ultres

barcelona
guerra a europa

Zelenski admet l’operació de tropes ucraïneses en territori rus

barcelona