Política

CiU supera en gairebé sis punts el PSC en intenció de vot

Segons el Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat, CiU seria la formació amb més suport, amb un 23,8% dels vots, si hagués eleccions ara

CiU superaria en gairebé sis punts el PSC en intenció directa de vot si les eleccions al Parlament de Catalunya se celebressin ara, segons el baròmetre d'estiu del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat, que s'ha fet públic aquest dijous.

L'enquesta posa de manifest que CiU seria la formació més votada, amb el 23,8% de vots, davant el 18% de suport que rebria el PSC.

El sondeig del CEO també remarca que ICV-EUiA és l'única formació que millora les seves expectatives electorals. En comparació amb el baròmetre d'abril, els eco-socialistes pugen quasi dos punts. Per la seva banda, Ciutadans es manté, igual que el PP, que creix només un poc significatiu 0,1%.

La comparació amb l'anàlisi feta a l'abril també evidencia que els tres partits més grans: CiU, ERC i PSC perdrien suport si les eleccions fossin ara: 1,1 punts, 1,2 punts i 1,7 punts, respectivament.

La crisi domina
El sondeig que ha encarregat la Generalitat al CEO també quantifica la importància dels problemes que els ciutadans observen. La crisi econòmica segueix encapçalant la majoria de respostes, ja que l'atur i la precarietat laboral preocupen per damunt de tot al 52,9% dels enquestats. Els segueix  el funcionament de l'economia amb un 20,5%. Tot i això, els dos percentatges són una mica inferiors respecte a l'abril, mes en què van obtenir un 56% i un 26%, respectivament.

El director del CEO, Gabriel Colomé, ha indicat que la preocupació ciutadana pel finançament s'ha de ponderar, ja que les preguntes s'han fet quan l'acord no s'havia produït i el debat era més encès, entre el 29 de juny i el 10 de juliol. Per això, ha emplaçat al baròmetre de la tardor per veure com queda situat el finançament en la llista de preocupacions dels ciutadans. Això també podria tenir conseqüències sobre la valoració obtinguda pel PSC, que en aquells moments no podia presumir d'haver arribat a cap pacte per millorar el finançament de la Generalitat de Catalunya.

Fa un any, l'atur era el segon problema, ara n'és el tercer. El 20,9% dels enquestats han citat com a major preocupació el funcionament de l'economia; el 14,4%, l'atur i la precarietat laboral; i, en tercera posició, l'accés a l'habitatge, amb el 8,6% de les respostes. Aquesta última problemàtica, només reuneix ara l'1,6% de les respostes.

Crítics amb la qualitat de la política
El baròmetre del CEO també posa de manifest que segueixen creixent els ciutadans que veuen com a dolenta o molt dolenta la situació política a Catalunya i també a Espanya.

Concretament, sobre la situació catalana, el 58,3% la veuen dolenta o molt dolenta, enfront al 18,5% que la veuen bona o molt bona i el 17,9% que la percep com a regular. Fa un any, la meitat dels enquestats la veien com a molt dolenta, és a dir, el percentatge ha augmentat.

Sobre la situació de la política espanyola, els enquestats la veuen dolenta o molt dolenta en una quantitat major que la catalana: el 65,8% de les persones preguntades. Aquest percentatge ha crescut quasi un punt i mig més que a l'abril i quasi 15 punts més en relació a fa un any.

Els líders suspenen més que mai
Aquest sondeig també posa de manifest que els polítics catalans tenen una pitjor valoració ara que fa quatre mesos. Per tant, tots perden puntuació en relació al baròmetre d'abril, exceptuant Joan Saura, la posició del qual es manté estable.

El nombre de cares polítiques catalanes que no passen del cinc ha augmentat. Tant que només n'aproven 4, i cap sense passar d'un 6. A més de Duran, amb 5,78 punts, i Chacón, amb un 5,31, aproven el líder de CiU: Artur Mas, amb 5,26 punts i el president de la Generalitat, José Montilla, que treu un 5 just.

Suspèn, i abans aprovava, el secretari general d'ERC, Joan Ridao (amb un 4,77). La resta ja suspenien abans: Joan Herrera (4,85), Raül Romeva (4,76), Joan Puigcercós (4,53), Joan Saura (4,14), Josep Lluís Corod (3,87), Alicia Sánchez Camacho (3,19), Daniel Sirera (3,02) i Albert Rivera (2,81).

Aquesta circumstància no és nova, treuen més bona nota els líders dels partits catalans a Madrid que els que treballen al Parlament de Catalunya. Així, Duran supera a Mas, Chacón a Montilla, Ridao a Puigcercós i Herrera a Saura.

El nivell de coneixença que hi ha en la societat dels seus representants polítics no varia gaire, els més populars són José Montilla i Josep Lluís Carod-Rovira (coneguts pel 95,5% dels enquestats) seguits d'Artur Mas (92,6%), Carme Chacón (92,5%) i Josep Antoni Duran (89,6%).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.