Política

Debat de líders progressistes

La ciutat costanera de Viña del Mar, a 160 quilòmetres de Santiago de Xile, acull  la cimera de líders progressistes, que aquest any debat una posició comuna per fer front a la crisi mundial. La tesi de consens serà que el model neoliberal està esgotat i que, per a qualsevol solució, "els progressistes han d'omplir urgentment el buit ideològic que podria ser ocupat pels populistes". Les deliberacions seran una mena d'antesala a les que s'escoltaran a la cimera del G-20, que se celebrarà dijous vinent a Londres.

La trobada, la setena des de l'any 2000, però la primera que es fa a l'Amèrica Llatina, asseurà a la mateixa taula el cap de govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i el primer ministre britànic, Gordon Brown, amb els principals referents del centreesquerra llatinoamericà.

La cita també serà el retorn dels Estats Units a l'arena progressista, de la qual va sortir fa 8 anys amb l'arribada de George W. Bush a la Casa Blanca. En representació del president Barack Obama aterrava ahir a Santiago de Xile el seu vicepresident, Joe Biden, que proposarà a la regió "treballar com a aliats". En la reunió d'aquest migdia hi haurà, com a amfitriona, la presidenta xilena, Michelle Bachelet, el brasiler Lula da Silva, l'argentina Cristina Fernández i el president de l'Uruguai, Tabaré Vázquez.

En el document que ahir va obrir les deliberacions s'advertia del risc que la crisi alimenti "el ressorgiment del populisme a la regió" , mentre que Lord Giles Radice, el president de l'entitat que organitza la cimera, el Policy Network, evocava les lliçons del passat. La Gran Depressió del 1929 va ser l'inici d'una onada de progressisme i solidaritat, però en "va sorgir Adolf Hitler", va dir Radice. No és per casualitat, i malgrat estar alineats amb el pensament de l'esquerra, a la cimera de Viña del Mar no hi participen els mandataris de Veneçuela, Hugo Chávez, i els seus aliats de l'Equador, Bolívia i Nicaragua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Trobada Puigdemont-Junqueras a l’exili

barcelona
política

Junts manté que Puigdemont tornarà a pesar del “cop de toga” del Suprem

barcelona
estats units

El Suprem dels EUA dona una immunitat parcial a Trump en el cas de l’assalt al Capitoli

barcelona
Ucraïna

Kíiv desarticula un grup subversiu que volia prendre el Parlament

barcelona
unió europea

Brussel·les diu a Meta que no pot cobrar per a evitar l’ús de les dades personals

barcelona
judicial

Juvillà renuncia a l’amnistia i porta la seva causa a Estrasburg

barcelona
política

La JEC deixa Comín, per ara, sense l’acta d’eurodiputat

barcelona
guerra a gaza

Israel allibera el director de l’hospital Al-Shifa després de set mesos detingut

barcelona
política

Aproven la moció de censura per fer fora l’alcalde de Puigverd de Lleida, Josep Solsona

Puigverd de Lleida