Política

Obama signa l'ordre per tancar la presó de Guantánamo en un any

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha signat avui l'ordre executiva pel tancament de la presó de la base naval nord-americana de Guantánamo, al sud-est de Cuba, establerta el 2002 per als sospitosos de terrorisme.

Assegut a la taula del Despatx Oval, Obama ha signat dues ordres més que prohibeixen la tortura i els maltractaments durant els interrogatoris i l'empresonament dels presos, i estableixen un grup de treball que elabori recomanacions sobre l'assumpte.

Una quarta ordre es refereix de manera específica al cas d'Ali al Marri, d'origen qatarià i l'únic "combatent enemic" retingut a Nord-amèrica. Obama ha ordenat una revisió del seu cas per determinar si aquest presoner té dret a presentar una demanda per exigir la llibertat, una possibilitat que els tribunals dels Estats Units han obert als presos del camp de detenció de Guantánamo.

En declaracions en signar les ordres, el president ha afirmat que els "Estats Units té com a intenció prosseguir la lluita actual contra el terrorisme", i que ho farà "de manera vigilant, efectiva i d'acord amb els nostres valors i els nostres ideals". "Estem decidits a guanyar aquesta lluita, i guanyar-la en els nostres termes", ha assegurat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.