Política

Obama congela Guantánamo

Món

Passades les celebracions, el flamant president dels Estats Units, Barack Obama, ha començat a treballar, i el primer que ha fet és iniciar el procés per tancar la presó de Guantánamo, símbol del que ha estat l’administració del seu antecessor, George W. Bush.

No havien acabat encara els actes festius per la seva investidura que Obama ja va ordenar suspendre 120 dies els processos militars oberts contra els presoners de Guantánamo. Els dos jutges militars a càrrec dels processos van acatar la decisió. Ahir mateix havien de començar les audiències preliminars en els casos de cinc acusats de planificar els atemptats de l’11-S.

La mesura ha estat interpretada com el primer pas per tancar la polèmica presó. De fet, l’administració Obama està ultimant un decret per poder-ho fer en un termini d’un any. Segons l’esborrany de l’ordre executiva que es va filtrar, l’administració Obama també començarà de seguida a revisar cas per cas la situació dels 250 presoners que continuen a Guantánamo, així com de les comissions militars que els havien de jutjar.

“El centre de detenció de Guantánamo ha de ser tancat tan aviat com sigui possible i com a màxim al cap d’un any de la data d’aquesta ordre”, diu l’esborrany.

Pel que fa al futur dels presoners, un cop revisat cada cas, el govern alliberarà els reclusos contra els quals no tingui càrrecs, que seran retornats als seus països d’origen en el cas que sigui possible, ja que alguns hi corren el risc de ser morts o torturats, o seran acollits als EUA o en tercers països. El nou decret també preveu la possibilitat de transferir els presoners a presons dels EUA.

S’espera que Obama signi aquesta ordre durant aquest mes de gener, tot i que la data continua oberta. El nou govern al·lega que és en interès de la política exterior dels EUA i de la seguretat nacional que cal tancar la controvertida presó.

Amb aquesta decisió, Obama trenca amb l’anterior administració, que va fer d’aquesta presó un símbol dels abusos contra els drets humans. Últimament, han estat diversos els funcionaris de l’administració Bush que han reconegut que durant els interrogatoris a presoners per terrorisme s’havien utilitzat tècniques considerades tortura. Guantánamo ha contribuït a malmetre la imatge dels EUA al món, una cosa que Obama mira de revertir.

Pena de mort
A la presó hi ha uns 250 detinguts i només 21 han estat acusats formalment. D’aquests, 6 s’enfronten a la pena de mort. Els seus casos es troben en mans de les comissions militars creades especialment per l’administració Bush per jutjar-los. Aquestes comissions ja han condemnat tres presoners: el xòfer de Bin Laden, Salim Hamdan, i l’australià David Hicks, que estan lliures als seus països d’origen, i el secretari de Bin Laden, Ali Hamza al-Bahlul, que compleix cadena perpètua.

Moltes veus han demanat el tancament del centre. El principal problema és acollir els presoners alliberats, ja que amb tants anys amb l’etiqueta de terroristes cap país els vol. És per això que sobre el tancament de Guantánamo també hi té molt a dir la comunitat internacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.