Política

Antich manté el pacte del Govern Balear, tot i que un sector del PSIB li demana que trenqui amb UM

Unió Malloquina promet al president balear que votaran a favor dels pressupostos per al 2010

El president del Govern Balear, Francesc Antich, no dóna, de moment, per trencat el pacte de governabilitat, sinó que aposta per buscar una solució que doni estabilitat malgrat que un sector del PSIB aposta per trencar les relacions amb Unió Mallorquina, segons ha explicat el president d'UM, Miquel Àngel Flaquer, després de la reunió que han mantingut els dos dirigents aquest divendres al matí.

Aquest dijous al matí el conseller de Turisme i expresident d'UM, Miquel Nadal, va presentar la dimissió a Antich després d'haver estat imputat en dues causes judicials per presumpta corrupció. També es troben en la mateixa situació el conseller de Medi Ambient, Miquel Àngel Grimalt, i la presidenta del Parlament, Maria Antònia Munar, també d'UM.

Flaquer considera un "greu error" la postura dels dirigents socialistes que creuen que s'hauria de prescindir d'UM, encara que ha remarcat que ha vist Antich amb una "actitud molt constructiva i de diàleg i d'intentar arreglar les coses, perquè desitja que tot torni a la normalitat".

Així, ha destacat que ell tampoc dóna per trencar el pacte, tot i el "greu problema" que, segons la seva opinió, existeix a l'Ajuntament de Palma, on un grup, en referència a EU, s'ha dedicat aquesta setmana a "insultar-nos".

En aquest sentit, el president d'UM no ha descartat la possibilitat d'arribar a acords que afectin per separat al Consistori de Palma, al Consell de Mallorca i al govern, en cas de que sigui possible mantenir el pacte de governabilitat en alguna d'aquestes institucions, encara que hauran de ser "coherents i amb sentit comú".

Per la seva banda, s'ha compromès davant d'Antich a votar a favor dels pressupostos del govern per al 2010 i ha anat més enllà en prometre que el parlamentari del Grup Mixt Bartomeu Vicens (ex Unió Mallorquina) també donarà suports als comptes públics.

"UM vol l'estabilitat i mantenir el pacte perquè aquest projecte arribi al 2011, per a la qual cosa hauria de millorar el diàleg i la comunicació entre els partits", ha remarcat Flaquer, el qual també ha dit que la seva formació vol "salvar" els acords de governabilitat a què van arribar en el 2007 a l'Ajuntament de Palma, al Consell de Mallorca i al govern.

El president d'UM ha assegurat que Antich no li ha posat cap condició, ni li ha sol·licitat que prengui decisions sobre cap persona i, en aquesta línia, ha avançat que no demanaran a Miquel Nadal que abandoni el seu escó a l'Ajuntament de Palma, ja que, considera que no és un "problema d'estabilitat" el que hi ha en aquesta institució.

Preguntat sobre quina serà la postura d'UM en cas de que la justícia decreti mesures cautelars contra Nadal per la seva imputació en el cas Can Domenge, Flaquer ha dit que això és "fer ciència ficció i el dia que això passi, UM prendrà decisions".

El Bloc
Pel que fa al tercer soci de govern, el Bloc, el seu portaveu, Biel Barceló, ha remarcat aquest divendres que la seva formació continuarà en el pacte de governabilitat si Antich rebutja aconseguir qualsevol acord amb el PP i si s'aconsegueix un pacte anticorrupció en el qual, al seu parer, s'hauria de suspendre de funcions als parlamentaris imputats en el cas.

Per la seva banda, el PP, que havia de reunir-se també aquest matí amb el president balear, ha rebutjat anar a la reunió i ha decidit ajornar la trobada fins que Antich prengui una decisió sobre el futur de l'executiu autonòmic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.