Política

Operació policial contra l'esquerra abertzale

País Basc

La Policia Nacional ha detingut aquesta matinada vuit persones al País Basc per la seva presumpta pertinença a la nova direcció de l'organització il·legalitzada Batasuna. L'operació ha estat dirigida pel titular del jutjat d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, Baltasar Garzón. Quatre de les detencions s'han fet a Biscaia, dues a Àlaba i dues més a Guipúscoa,

S'han fet registres en les tres províncies basques i a les localitats navarreses, on s'han buscat documents que vinculessin el partit Askatasuna i la plataforma Democracia 3 Millones (D3M), que volen concórrer a les eleccions basques del proper 1 de març, amb la il·legalitzada Batasuna. Les forces de seguretat ja han entregat informes a la Fiscalia del Suprem sobre Askatasuna que permeten establir "una vinculació històrica" entre aquesta formació i la ja il·legalitzada.

Segons un comunicat del ministeri de l'Interior, els 18 registres realitzats –en 14 domicilis i 4 locals– s'ha intervingut una gran quantitat de documentació relacionada amb les activitats d'Ekin i Batasuna.

Entre els domicilis registrats hi ha el de l'històric d'Herri Batasuna Tasio Erkizia i del dirigent d'ANB d'Àlaba Aitor Bezares, que finalment no ha estat detingut.

A Biscaia han estat arrestats Arantza Urkareg a Bilbao, Eli Zubiaga a Lekeitio, Iker Rodrigo a Getxo i Imanol Nieto a Bilbao.

A Àlaba, la policia ha detingut Amparo Lashera (portaveu de la nova plataforma Demokrazia 3 Milioi D3M) a Vitòria, i Iñaki Olalde a Salvatierra. A Guipúscoa, Hodei Egaña a Sant Sebastià i Agurtzane Solabarrieta a Usurbil.

L'origen de la investigació que culmina en l'operació d'aquest divendres és a la primavera del 2008, quan la policia va detectar moviments d'individus de l'entorn polític d'ETA que tenien per objecte reconstruir la direcció de Batasuna, dissolta a través de diversos cops  policials i decisions judicials en l'últim trimestre del 2007.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.