Política

El Tribunal Suprem ha acordat la il·legalització i la dissolució d'ANB

Política

La Sala 61 del Tribunal Suprem (TS) ha acordat avui dimarts la il·legalització i dissolució d'Acció Nacionalista Basca (ANB).

En poc més de 24 hores de deliberació, l'alt tribunal ha acceptat les tesis de la Fiscalia i l'advocat de l'Estat, que argumentaven que ANB estava instrumentalitzada per ETA i era continuadora de l'activitat de Batasuna.

El jutge de l'Audiència Nacional, Baltasar Garzón, va suspendre amb anterioritat les activitats de la formació. Aquest dimecres els magistrats que formen la sala especial es reuniran per decidir sobre el futur del Partit Comunista de les Terres Basques (EHAK).

La sentència, ha explicat el president del Tribunal Suprem, Antonio Hernando, es farà pública en els pròxims dies, ha estat unànime i no compta amb vots particulars.

Aquesta il·legalització comportarà a més a més de la dissolució de la formació "la liquidació i posada a disposició del Tresor, segons preveu la llei de partits, de tots els bens i efectes que pertanyin" a ANB.

La llei de partits preveu que després de la notificació de la sentència que dissol una formació, es "procedirà al cessament immediat de tota activitat del partit polític dissolt". El destí del patrimoni d'una formació il·legalitzada, segons aquesta mateixa llei, "es destinarà al Tresor per activitats d'interès social o humanitari".

Pel que fa a la dissolució dels grups municipals que ANB té a diverses localitats del País Basc i Navarra, Hernando ha explicat que la sentència no preveu aquesta dissolució. El president del Tribunal Suprem diu que aquest extrem quedarà més clar en el tràmit de l'execucció de la sentència.

Tant l'advocat de l'Estat com la Fiscalia van defensar que ANB i EHAK estan instrumentalitzats per ETA. Així ho van explicar en les al·legacions finals presentades aquest al Tribunal Suprem per demanar la seva il·legalització. Els serveis jurídics de l'Estat també consideren que són successores de Batasuna i que això s'acredita per la presentació de candidatures a les eleccions municipals i per no condemnar les accions de la banda. Segons l'advocat de l'Estat, en el cas d'EHAK existeix una caixa única de finançament que es va buidar quan va arrencar el procés d'il·legalització.

La Fiscalia i l'Advocat de l'Estat coincideixen en determinar que el Partit Comunista de les Terres Basques (EHAK) i Acció Nacionalista Basca (ANB) són successores de la il·legalitzada Batasuna i estan sota les ordres d'ETA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Cimera de l’OTAN

Zelenski veu “molt a prop” l’adhesió d’Ucraïna a l’Aliança

Barcelona
ESTATS UNITS

Els donants s’impacienten amb Biden i la seva resistència a plegar

BARCELONA
Guerra a Ucraïna

Washington i Berlín frustren un complot rus per matar un fabricant d’armes

Barcelona
judicial

Aguirre va denegar l’amnistia a Puigdemont obviant a la fiscalia

barcelona
Estat espanyol

Un informe de la UCO descarta la participació de Gómez en adjudicacions

Barcelona
Cimera de l’OTAN

La Xina “deplora” l’acusació de l’Aliança de donar suport a Rússia

Barcelona
política

Benvinguda a punt per rebre demà els cinc exiliats de Suïssa

barcelona

Josep Campmajó torna de l’exili aquest divendres

girona
Rússia

El Kremlin inclou la vídua de Navalni a la llista de “terroristes”

Barcelona