Política

Intent frustrat d'augmentar la pressió fiscal a les rendes altes

El PSOE retira a última hora la moció pactada al Congrés amb ICV i IU per apujar l'IRPF de les rendes més altes, collar els futbolistes galàctics i racionalitzar el xec nadó i l'ajut dels 400 euros

Assaig frustrat de socialdemòcràcia al Congrés. El que semblava un moviment de l'equip de José Luis Rodríguez Zapatero per fer un gir cap a l'esquerra en la política fiscal de l'Estat ha quedat en no res aquest dimarts a la tarda, quan el PSOE ha retirat la moció pactada amb ICV i IU que demanava al govern augmentar la pressió fiscal a les rendes més altes i racionalitzar mesures com l'ajut dels 400 euros.

La causa de la ruptura és la falta d'acord perquè ICV els tornés el favor dijous, quan s'ha de votar el sostre de dèficit de les comunitats autònomes per a l'any 2010, que el govern espanyol vol fixar en un 2,5% del PIB. Els ecosocialistes només s'han compromès a abstenir-se en la votació de dijous, que era la que interessava al PSOE, i els socialistes no en tenien prou, de manera que s'han trencat els tractes.

Tot i que l'IRPF és un impost que en realitat afecta poc les classes més altes, ICV havia posat molt interès a guanyar aquesta partida perquè la interpretava com un "gir" en la política fiscal del govern espanyol, "que fins ara no havia mostrat el seu caràcter socialdemòcrata".

El tracte era aprovar un text amb què el Congrés havia d'instar el govern estatal a augmentar la retenció d'IRPF en els trams més alts –actualment el màxim és d'un 43%– fins al 50%, retirar els privilegis als futbolistes estrangers que no passin més de 6 anys a l'Estat –que només paguen un 24% d'IRPF, cobrin el que cobrin– i racionalitzar ajuts com ara el xec nadó de 2.500 euros i el de 400 euros per a tots els assalariats i autònoms. Per ara, aquests dos ajuts són d'aplicació lineal, i el pacte requeria graduar-los segons el nivell de renda de cada família.

Tot i l'acord inicial entre els grups parlamentaris del PSOE, ICV i IU, faltaven altres suports per tirar endavant la moció. De tota manera, mentre se suposava que es buscaven aquests suports complementaris, s'ha trencat la negociació entre el PSOE i ICV, i els socialistes han decidit retirar la moció. "Nosaltres en prenem nota", ha advertit Joan Herrera.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Màxima pressió perquè Biden plegui

Los Angeles
Jordi Colomí Massanas
Alcalde de Torroella de Montgrí i l’Estartit (UPM)

“Replanificar cada mandat seria anar fent cops de timó”

Torroella de Montgrí
estat francès

La macronista Braun-Pivet és reelegida presidenta de l’Assemblea Nacional

barcelona
Política

Mor Salustià Monteagudo, exalcalde de Cabrera d’Anoia

Estat espanyol

Begoña Gómez impugna que el jutge investigui la seva relació amb la Complutense

Barcelona
política

Reclamen a Andorra noves comissions rogatòries per Rajoy i excol·laboradors seus

barcelona
Europa

Starmer vol “reiniciar” les relacions entre el Regne Unit i la UE

Barcelona
Zona Euro

El BCE manté el tipus d’interès bàsic en el 4,25%

Barcelona
Unió Europea

Ursula Von der Leyen és reelegida presidenta de la Comissió Europea

Barcelona