Política

Campi qui pugui al Congrés

ICV i CiU s'abstinen en el vot del sostre de despesa per al 2010, ERC hi vota en contra i el PSC, dins del grup del PSOE, hi vota a favor

Campi qui pugui al Congrés en la discussió sobre el sostre de despesa per al 2010, l'aprovació del qual és la primera pedra dels pressupostos generals de l'Estat per a l'any que ve. El debat d'aquest dijous al matí ha permès als partits escenificar les seves estratègies i moviments tàctics respecte al govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

I cada un dels quatre partits catalans representats a les Corts espanyoles ha escollit el seu vot amb criteris diferents. Només dues formacions coincideixen, una de les quals forma part del govern de la Generalitat i l'altra de l'oposició. Es tracta d'ICV i CiU, que s'abstindran. ERC votarà contra la proposta de la vicepresidenta i ministra d'Economia, Elena Salgado, que s'estrena en aquest tràngol. I el PSC, que forma part del grup parlamentari del PSOE, hi votarà a favor. Les tres formacions que integren el govern tripartit de la Generalitat, per tant, han triat cada una un vot diferent.

Tret dels socialistes catalans, que sempre voten amb el PSOE, tant ICV com ERC i CiU han justificat la seva posició. L'ecosocialista Joan Herrera ha anunciat que el seu grup ha optat per parar l'altra galta, després que el PSOE els deixés penjats dimarts a última hora, tot i haver pactat un augment de l'IRPF en els trams alts i la racionalització d'ajuts com el xec nadó i el dels 400 euros, per aplicar-los segons la renda. Els socialistes van considerar insuficient l'abstenció d'ICV per al sostre de despesa i, per castigar-los, van retirar la moció que proposava una revisió de la política fiscal. Tot i així, Herrera ha insistit avui a mantenir el seu compromís. "Perquè vegin que quan ens claven una bufetada, nosaltres estenem la mà. I sàpiguen que, si volen, poden fer polítiques progressistes", ha comunicat solemnement des de la tribuna.

ERC, contra CiU
Els republicans, en canvi, han estat molt més durs, però tant amb el govern espanyol com amb CiU. Sobre l'executiu de Zapatero, el portaveu d'ERC, Joan Ridao, ha qualificat de "disfressa subtil" la revisió del quadre macroeconòmic i ha advertit que no aconsegueixen "emmascarar un fracàs clamorós en la gestió". També ha criticat que els únics "brins verds que es veuen és l'augment d'impostos".

Després, el republicà s'ha llançat contra CiU. Ha considerat "inexplicable" l'abstenció de la federació davant la proposta del sostre de despesa, una posició que, segons Ridao, no s'entén des el punt de vista català. "En plena crisi i en plena negociació autonòmica [del finançament] ens imposen un esforç brutal de contenció de la despesa sense precedents", s'ha queixat. "Avui el senyor Duran i Lleida salva els mobles al PSOE i evidentment també al PSC, la quadratura del cercle", ha afegit.

Finalment, el diputat Josep Sánchez Llibre ha anunciat que la posició de CiU amb la política econòmica del govern espanyol és "altament crítica", i per això s'han abstingut en la votació de la proposta de sostre de despesa. Ha acusat l'executiu de Zapatero de "passivitat" davant la crisi, ha reclamat una reforma laboral i ha avisat que, si el govern espanyol té previst un augment d'impostos per complir el sostre de despesa, el seu grup hi estarà "radicalment en contra".

El PP i UPyD també han votat contra la proposta pressupostària de Salgado, mentre Coalició Canària hi ha votat a favor.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Màxima pressió perquè Biden plegui

Los Angeles
Jordi Colomí Massanas
Alcalde de Torroella de Montgrí i l’Estartit (UPM)

“Replanificar cada mandat seria anar fent cops de timó”

Torroella de Montgrí
estat francès

La macronista Braun-Pivet és reelegida presidenta del Parlament

barcelona
Política

Mor Salustià Monteagudo, exalcalde de Cabrera d’Anoia

Estat espanyol

Begoña Gómez impugna que el jutge investigui la seva relació amb la Complutense

Barcelona
política

Reclamen a Andorra noves comissions rogatòries per Rajoy i excol·laboradors seus

barcelona
Europa

Starmer vol “reiniciar” les relacions entre el Regne Unit i la UE

Barcelona
Zona Euro

El BCE manté el tipus d’interès bàsic en el 4,25%

Barcelona
Unió Europea

Von der Leyen és reelegida presidenta de la Comissió Europea

Barcelona