Política

La sentència del TC sobre l'Estatut rebria ja el suport de 6 dels 10 magistrats

L'última proposta retalla 20 articles i en reinterpreta una quinzena més. Arriben a un pacte que inclou acceptar el terme 'nació' del preàmbul però remarcant que l'única nació que recull la Constitució és l'espanyola. La resolució es podria fer pública després de Setmana Santa

Sis dels deu magistrats que formen el Tribunal Constitucional haurien arribat a un acord per aprovar la sentència sobre l'Estatut de Catalunya, segons informen aquest dilluns els diaris El Mundo, El País i Abc. Segons aquestes publicacions, l'últim projecte de sentència –la cinquena versió en total– retallaria vint articles de l'Estatut i en reinterpretaria una quinzena més.

El recurs que va presentar el PP el juliol farà quatre anys es dirigia contra 114 dels 223 articles de la llei i 12 de les seves 22 disposicions. De tots aquests se'n retocarien gairebé una quarantena.

Segons la versió presentada per la ponent Elisa Pérez Vera i avalada per la presidenta del tribunal, María Emilia Casas, es modifiquen alguns dels aspectes més substancials de l'Estatut, entre els quals, a més del terme nació, hi hauria l'article 5, que parla de l'autogovern i dels drets històrics del poble català, així com l'article 8, que fa referència als símbols nacionals (bandera, festa i himne).

L'article 6, que estableix l'obligatorietat de conèixer el català, també es retocaria puntualitzant que el castellà no pot ser marginat pels poders públics com a llengua cooficial de Catalunya.

Els aspectes declarats inconstitucionals seran els que afecten el poder judicial, en què s'aclareix que només existeix un òrgan de govern de jutges i magistrats, que és el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i que el Tribunal Suprem està per sobre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Segons la interpretació que fan els tres rotatius, el projecte de sentència, que ja compta amb un ampli suport dins del tribunal, serà previsiblement rebutjat per tots els partits catalans. Fins i tot asseguren que, de fet, difícilment deixarà totalment contenta cap de les parts.

Segons els diaris, Casas intentarà buscar el vot favorable d'un setè magistrat abans de convocar un ple per votar la sentència.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.