Política

Duran planteja substituir Zapatero per un govern que actuï contra la crisi

El líder de CiU creu que Zapatero "no és capaç de liderar Espanya en aquests moments difícils" i que també ha demostrat "ser un fracàs a l'hora de dirigir Europa"

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha plantejat aquest divendres substituir l'actual executiu per un "govern ampli" perquè actuï contra la crisi i després convoqui eleccions anticipades.

En la seva carta als militants d'UDC, Duran ha opinat que caldria una moció de censura que provoqués la formació d'aquest govern compost per diversos partits, tot i que no ha concretat quins. A més a més, el secretari general de CiU ha subratllat que aquesta moció no hauria de servir perquè el PP prengués el poder, sinó per ocupar-se de la crisi i després convocar eleccions.

Duran ha subratllat que l'economia espanyola no és la grega "ni de bon tros, i per tant no necessita cap operació de rescat" però sí que necessita fer uns deures que no es poden ajornar i que, en canvi, es van allargant en el temps. "La retòrica i l'optimisme de Zapatero ja no serveixen per tranquil·litzar els mercats ni la societat", ha argumentat el líder democratacristià. Al seu parer, en la societat s'ha instal·lat una "gran desconfiança" envers Zapatero, però tampoc acaba de convèncer l'alternativa del PP i de Mariano Rajoy.

Govern impossible
Davant d'això, el secretari general de CiU s'ha preguntat si cal convocar eleccions, però ha opinat que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, no ho farà. També ha rebutjat una moció de censura que només servís perquè el PP governés. Però ha apuntat una tercera possibilitat: "¿I si fos per provocar un govern ampli entre les forces polítiques que tenim denominadors comuns en relació al que s’ha de fer i que, a més convoqués eleccions anticipades d’aquí a pocs mesos?".

De fet, segons Duran, hi ha molts sectors econòmics que ho comencen a demanar. Però ell mateix ha dubtat d'aquesta possibilitat tenint en compte que ni PP ni PSOE són capaços de posar-se d'acord sobre el pacte d'Estat que CiU porta mesos reclamant. "Tot sembla impossible, massa impossible", ha indicat.

Zapatero, l'incapaç
Duran també ha criticat Zapatero per la seva acció al capdavant de la Presidència de la UE. "Els resultats són més que pobres", ha dit taxatiu. Per al líder de CiU, el president espanyol "no és capaç de liderar Espanya en aquests moments difícils", però també ha demostrat "ser un fracàs a l'hora de dirigir Europa".

Amb l'inici de l'aplicació del Tractat de Lisboa han aparegut d'altres líders que se sumen al president semestral de la UE i al de la Comissió, però això, ha dit, "no és suficient per justificar la mediocritat de la presidència espanyola". Però, a més, davant la situació econòmica, Duran ha remarcat que no s'ha pogut escoltar cap posició de Zapatero.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.