Política

PSC, ERC i ICV tanquen el text de revisió, que insta el govern a enllestir traspassos el 2009

Política

Aproximadament a les deu de la nit, els tres partits que donen suport al govern van tancar ahir el nou full de ruta de l'executiu d'aquí a final de legislatura. L'anomenada revisió del Pacte d'Entesa, que s'escenificarà avui amb la signatura del document per part de José Zaragoza, Joan Ridao i Joan Herrera, se centra en l'adequació de l'acció de govern a la realitat de la crisi i en la necessitat d'invertir en polítiques socials, però també inclou referències de caràcter polític, com ara el debat sobre el finançament, les infraestructures i la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut.

El principal escull per a l'acord -ahir al matí tant el secretari general d'ERC, Joan Ridao, com el d'ICV, Joan Herrera, van manifestar que els serrells podien fer ajornar la revisió fins a la setmana que ve- era que el document conjunt havia d'incloure un calendari de traspassos perquè rebés el vistiplau d'ERC. El text no preveu un calendari com a tal, encara que sí que insta el govern a tenir a punt abans de final d'any els traspassos de beques, ports, aeroports i Rodalies. De fet, l'exigència de desplegar l'Estatut en aquest punt ja figura en el document inicial de l'anomenat Acord d'Entesa, que es va firmar el novembre del 2006. A més, és una exigència que en última instància depèn del govern espanyol. El text que s'aprovarà avui també especifica que el model de gestió de l'aeroport ha de ser un consorci amb posició determinant de la part catalana. Pel que fa al finançament, el tripartit fixa per escrit que avala la gestió del conseller Castells i encoratja el govern a no acceptar cap proposta de l'executiu espanyol que no s'ajusti als paràmetres de l'Estatut. No preveu, en canvi, la condició del president d'ERC, Joan Puigcercós, que volia que el document explicités que el govern es plantarà al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF).

Els negociadors republicans -Carmel Mòdol i Anna Simó- van dur a la reunió d'ahir aquesta condició, que va ser rebutjada de ple. Els més reticents van ser els socis d'ICV, representats per Jordi Guillot. Tot plegat no impedirà que els tres socis rubriquin avui el document en un acte al Parlament, en una mena de rellançament del pacte. A més d'incorporar un increment dels recursos per al departament d'Acció Social i Ciutadania, es preveuen diverses mesures anticrisi, algunes de les quals ja s'han posat en marxa des de l'executiu.

El document, un refós de les propostes d'ERC i ICV -el PSC era el menys partidari de revisions-, també inclou un apunt sobre la reacció a una hipotètica sentència adversa del TC sobre l'Estatut. Aposta per una resposta unitària de les forces polítiques i socials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.