Política

Sarkozy desafia la Xina i es reuneix amb el Dalai-lama

Món

El president francès, Nicolas Sarkozy, ha ignorat les amenaces de la Xina i s'ha reunit aquest dissabte amb el Dalai-lama, el líder espiritual del Tibet, a la ciutat polonesa de Gdansk. Sarkozy ha viatjat a aquesta ciutat de la costa nord de Polònia per assistir a la celebració del 25è aniversari de l'entrega del premi Nobel de la pau a Lech Walesa, exlíder del sindicat Solidaritat i expresident de Polònia.

El cap de l'Estat francès s'ha reunit en privat amb el líder budista després d'haver participat en l'acte d'homenatge a l'expresident polonès a la Filharmònica de Gdansk, on ha pronunciat un discurs elogiós sobre la figura de l'antic líder sindical. Abans de reunir-se amb el Dalai-lama, Sarkozy ha comparegut davant els mitjans de comunicació i ha assenyalat que "no s'ha de dramatitzar la trobada".

El dirigent francès ha indicat que "té total llibertat" per decidir la seva agenda i ha destacat que "com a president de torn de la Unió Europea, defenso valors i conviccions, és el meu deure fer-ho i ho faig amb molt de gust". Per la seva banda, el Dalai-lama, guardonat amb el Premi Nobel de la pau el 1989, ha defensat el "diàleg" com a via per solucionar els conflictes internacionals.

La iniciativa de Sarkozy podria tenir greus conseqüències econòmiques i polítiques en les relacions entre Pequín i París. El ministeri d'Exteriors xinès va afirmar que s'oposen fermament a "les activitats secessionistes del Dalai-lama" i "al fet que mantingui contactes amb líders estrangers". Pequín, que ja havia decidit suspendre la cimera amb la UE prevista per a l'1 de desembre passat a la ciutat francesa de Lió, va fer saber que els intercanvis comercials amb França poden quedar afectats.

Fonts diplomàtiques franceses consideren que la reunió "no és cap sorpresa" perquè "s'ha fet en el marc d'una gira del Dalai-lama per Europa" i han recordat que les autoritats xineses n'havien estat informades el juny passat. La dreta i l'esquerra franceses han valorat positivament la trobada de l'hiperactiu i impulsiu cap de l'Elisi amb el líder budista.

"Colpejar la UE"
El director d'investigació de l'Institut de Relacions Internacionals Estratègiques de França, Jean-Vicent Brisset, ha indicat que "la Xina utilitza França per colpejar l'Europa unida". A Polònia, el president, Lech Kaczynski, no ha expressat el seu desig de reunir-se amb el Dalai-lama, que rebrà un premi a la Universitat Jagellònica de Cracòvia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra i Macron retiren més de 200 candidats per frenar Le Pen

BARCELONA

Els policies investigats per càrregues de l’1-O ja demanen l’amnistia

GIRONA
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona
països baixos

Es constitueix el primer govern neerlandès liderat per l’extrema dreta

barcelona
judicial

L’advocacia de l’Estat demana que s’apliqui l’amnistia a Marta Rovira i la resta d’investigats pel Tsunami

barcelona

ERC prepara una moció per dedicar un carrer a les llevadores del municipi

llagostera
política

El PSC de Girona proposa mesures urgents contra el sensellarisme

girona
política

El Govern veu vergonyós el cartell contra Maragall i se’n desvincula

barcelona
política

El 93% dels votants del 12-M repetiria el vot a les eleccions catalanes

barcelona