Política

Obama pressiona de nou Israel perquè admeti un Estat palestí

Els president dels EUA visita França per commemorar el 65 aniversari del desembarcament de Normandia que va canviar el signe de la Segona Guerra Mundial

Els presidents dels Estats Units (EUA), Barack Obama, i França, Nicolas Sarkozy, han coincidit aquest dissabte que cal avançar més enllà del punt mort actual en el procés de pau al Pròxim Orient.

El president nord-americà, que fa dos dies va proposar al Caire un nou començament en les relacions entre els Estats Units i el món musulmà, ha reconegut que no espera que "un conflicte que dura 60 anys acabi de la nit al dia" però, creu que existeix l'oportunitat per a assolir-lo.

Així, ha insistit que ambdues parts han de complir les seves obligacions: els israelians, admetre la possibilitat d'un Estat palestí i posar fi als seus assentaments en els territoris ocupats, i els palestins, millorar les seves institucions de govern i posar fi a la violència.

Obama i Sarkozy han comparegut davant la premsa després d'una reunió de 45 minuts abans de participar en els actes de commemoració del 65 aniversari del Desembarcament de Normandia.

En aquest context, han llançat també una crida a Iran perquè renunciï al desenvolupament d'un programa d'armament nuclear. Obama ha afirmat que ha de desenvolupar-se una "diplomàcia ferma" cap a Iran.

Per la seva banda, el president francès ha assegurat que li preocupen algunes "declaracions demencials" del president iranià, Mahmud Ahmadineyad. "Volem pau. Volem diàleg. Volem ajudar-los a desenvolupar-se. Però no volem que s'estenguin les armes nuclears i això ho hem deixat molt clar", ha mantingut Sarkozy.

El president francès també va mostrar la seva disposició a acceptar en el seu país a alguns presos de Guantanamo, per als quals els Estats Units busca una destinació després que Obama ordenés el tancament d'aquest centre de detenció per a abans del 22 de gener de l'any pròxim.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.