Política

La premsa espanyola ataca l'editorial de l'Estatut

'El Mundo', 'Abc', 'La Razón', 'La Gaceta' i 'El País' ataquen la iniciativa dels diaris catalans i defensen la unitat d'Espanya i la Constitució

La premsa espanyola ha aprofitat els seus editorials d'aquest divendres per atacar la iniciativa dels dotze diaris catalans que aquest dijous, en una publicació sense precedents, van publicar un editorial unitari a favor de l'Estatut. El Mundo, AbcLa Gaceta i La Razón són els diaris que expressen amb més contundència el rebuig a la que ells qualifiquen com a "pressió al Constitucional" i defensen la unitat d'Espanya i de la Constitució. També El País dedica una part del seu editorial a la premsa catalana, en què critica "la pressió" que la iniciativa fa cap al TC.

'El Mundo'
Amb el títol La dignidad de los españoles (incluidos al menos 2,7 millones de catalanes), el diari El Mundo imita el títol de l'editorial dels diaris catalans La dignitat de Catalunya però per atacar la iniciativa, que considera un "intent de pressió al Constitucional". El diari de Pedro J. Ramírez considera que "sí, per descomptat, és respectable la voluntat dels 1,9 milions de catalans" que van refrendar l'Estatut, però que és "vuit vegades més respectable" la voluntat dels 15,7 milions de ciutadans espanyols que van votar a favor de la Constitució el 1978.

A partir d'aquí, el rotatiu fa una defensa contundent de la Constitució i avisa a qui no li agradi que "proposi un canvi" del text. A més, tal com ja va avançar aquest dijous, reitera que "resulta impossible dir més falsedats amb pitjor intenció en menys espai" i critica el suport que la iniciativa ha rebut del president José Montilla i de la majoria de partits catalans. El diari madrileny també aprofita el text de l'editorial de la premsa catalana per atacar el català assegurant que el govern català "ha eradicat l'espanyol de les aules i fins i tot del pati de l'escola".

'Abc'
El diari Abc respon a la iniciativa de la premsa catalana amb un editorial que comença a la portada i que porta per títol La dignidad de la Constitución, on aprofita el text per denunciar "l'estratègia de coacció i deslegitimació desenvolupada pel tripartit català i CiU contra el Tribunal Constitucional" i qualifica la iniciativa d'"ultimàtum publicat com a editorial".

El rotatiu recorda que "només a través de la reforma de la Constitució es poden canviar les regles de la convivència". També considera que l'editorial conjunt inclou "una amenaça d'una <legítima resposta> a càrrec de la societat catalana". A més, reclama a Montilla i a tots els partits catalans que expliquin quina serà la seva resposta davant la sentència del TC. També critica la demanda de "privilegis" que considera les reivindicacions fetes des de l'editorial conjunt i defensa que la "dignitat de Catalunya està en el seu passat, en el seu present i en el seu futur com a part fonamental d'Espanya". I acaben el text atacant el president espanyol: "Aquesta defensa de l'Estatut (...) es fonamenta en la irresponsable decisió de José Luis Rodríguez Zapatero i del PSOE de convertir-lo en el preu d'un pacte polític entre l'esquerra socialista i el nacionalisme català per evitar una nova victòria electoral de la dreta". "Aquest és el monstre creat per l'ambició política de Zapatero", sentencia.

'El País'
El diari El País, tot i que molt més moderat, també critica la pressió que representa l'editorial unitari vers el Constitucional i els seus membres. "Escampar dubtes sobre la legitimitat" del TC i els seus membres, "com fa l'editorial, pot en rigor descriure's com una pressió al tribunal", afirma l'editorial del diari. El rotatiu madrileny, tot i que defensa la llibertat d'expressió de la premsa catalana, considera la iniciativa "de caràcter eminentment polític" i dubta que aquesta sigui "la funció" dels mitjans de comunicació. També acusa les capçaleres catalanes de tendir "cap al frontisme".

'La Gaceta'
Sota el títol Una amenaza en toda regla, el diari econòmic La Gaceta de los Negocios comença el seu editorial a la portada del diari preguntant-se si "realment està en joc la dignitat de Catalunya", fent referència al titular de l'editorial conjunt dels diaris catalans. El rotatiu econòmic assegura que en el text unitari dels mitjans catalans "es repeteixen les patrañas més grolleres que el nacionalisme radical ordeix a diari per justificar el seu confés afany d'independitzar-se d'Espanya". També els acusa de servir "el nacionalisme ferotge per raons econòmiques", ja que critica que els diaris catalans rebran 28 milions amb subvencions.

La Gaceta es declara defensora d'Espanya i de la Constitució i critica la "pressió" a què estan sotmetent el Tribunal Constitucional per la sentència de l'Estatut. I acaba: "És d'esperar que el TC aguanti el xantatge i que si, per curta que sigui, declara il·legal la norma estatutària, rebi el suport suficient per aguantar, com aguantarem la resta, l'oberta amenaça que perpetuen els col·legues catalans: allò que ells anomenen la <legítima resposta>, o sigui l'aixecament al carrer".

La Razón
Pel que fa a La Razón, el diari demana "respecte per al TC i per a les regles de la democràcia" i considera que criticar l'alt tribunal per una sentència "que encara no existeix és greu i irresponsable".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Biden, un adeu que sacseja

Los Angeles

El sisè PIB per càpita més alt

Parets del Vallès
Francesc Juzgado i Mollá
Alcalde de Parets del Vallès (PSC)

“Parets del Vallès és el que és gràcies a la indústria que té”

Parets del Vallès
Jordi Seguer i Romero
Cap de l’oposició a Parets del Vallès (Ara Parets-ERC)

“L’alcalde no té lideratge ni un projecte de futur per a Parets”

Parets del Vallès
Estats Units

Trump carrega contra Biden i afirma que mai ha estat “apte” per al càrrec

Estats Units

Harris confirma que aspira a la Casa Blanca i agraeix el suport de Biden

Barcelona
Corea del sud

Interroguen la primera dama sud-coreana per rebre regals cars

Barcelona
Estats Units

Biden es retira de la cursa electoral i proposa Harris com a candidata demòcrata

Barcelona
Rússia

Caces russos intercepten dos bombarders dels EUA sobre el mar de Barents

Barcelona