Política

Benach deixa oberta la porta a una manifestació preventiva a la sentència del TC i Carod la descarta

Els dos dirigents catalans aplaudeixen la iniciativa de l'editorial conjunt, que consideren una crida a l'Estat espanyol perquè escolti les demandes de Catalunya. Fan una crida a la unitat dels partits polítics per defensar l'Estatut

El president del Parlament català, el republicà Ernest Benach, ha advertit aquest divendres que "no ha de descartar-se mai" la possibilitat de convocar una manifestació preventiva davant la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut. De la mateixa manera, el vicepresident del govern, Josep-Lluís Carod Rovira, ha descartat aquesta possibilitat.

En declaracions a RAC1, Benach ha recordat que la possibilitat de fer una protesta prèvia a la sentència de l'alt tribunal "va ser una idea que va sortir fa molt temps, i no ha de descartar-se mai", encara que, en tot cas, ha admès que potser no és el moment per entaular la "polèmica".

"La resposta en l'àmbit de la sentència ha de venir de molts fronts, ha d'organitzar-se i fer-se ben feta. Hi ha d'haver una resposta parlamentària, governamental, cívica, popular, científica o internacional", ha considerat.

"Si primer posem la base –ha afegit– que Catalunya respon unitàriament, partits, mitjans i ciutadania, i ens organitzem de manera adequada, ben fet, racional, com sempre hem fet a Catalunya les coses, justament perquè tenim la raó, crec que tenim la batalla guanyada".

És precisament en aquest sentit que Benach ha criticat que els partits polítics catalans "ja estan tardant massa a reaccionar" a la iniciativa d'una dotzena de diaris catalans de publicar un editorial conjunt en defensa del nou Estatut.

"No val dir que tot això està molt bé si no es fa un pas. Aquesta és l'assignatura pendent i urgent que s'ha d'aprovar immediatament", ha dit, i ha considerat que una resposta política unitària seria "d'una contundència absoluta".

Per això, ha opinat que "seria un greu error" que els partits catalans no poguessin ara transmetre un missatge d'unitat: "No val pensar en la foto, sinó en l'objectiu final".

Per la seva banda, Carod, també a RAC1, ha considerat que ara no és partidari d'una manifestació preventiva, tal com ell mateix va defensar a finals d'agost passat. De fet, ha considerat que l'editorial conjunt és l'expressió "preventiva" que ell demanava a l'agost. "És la manifestació d'un criteri compartit per la societat catalana abans de conèixer la sentència del TC", ha afrimat. "Ja tocava que s'expressés una opinió d'aquesta manera", ha considerat, tot assegurant que la sensació que ha provocat és la "d'un cert orgull nacional cívic".

Per Carod l'editorial conjunt és un "clam absolut demanant a Espanya que escolti Catalunya". "Si, un cop més, Espanya no escolta, que a ningú li estranyi que hi hagi gent que digui: Adéu, Espanya", ha conclòs.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Biden, un adeu que sacseja

Los Angeles

El sisè PIB per càpita més alt

Parets del Vallès
Francesc Juzgado i Mollá
Alcalde de Parets del Vallès (PSC)

“Parets del Vallès és el que és gràcies a la indústria que té”

Parets del Vallès
Jordi Seguer i Romero
Cap de l’oposició a Parets del Vallès (Ara Parets-ERC)

“L’alcalde no té lideratge ni un projecte de futur per a Parets”

Parets del Vallès
Estats Units

Trump carrega contra Biden i afirma que mai ha estat “apte” per al càrrec

Estats Units

Harris confirma que aspira a la Casa Blanca i agraeix el suport de Biden

Barcelona
Corea del sud

Interroguen la primera dama sud-coreana per rebre regals cars

Barcelona
Estats Units

Biden es retira de la cursa electoral i proposa Harris com a candidata demòcrata

Barcelona
Rússia

Caces russos intercepten dos bombarders dels EUA sobre el mar de Barents

Barcelona