Política

El govern espanyol aprova el decret que ha d'ajudar als hipotecats, als aturats i a les famílies

Consell de ministres

El consell de ministres, reunit excepcionalment en dissabte, ha aprovat el decret amb les noves mesures econòmiques per intentar lluitar contra l'efecte de la crisi, i que se centra en els hipotecats, els aturats i les famílies.


Així doncs, la vicepresidenta del govern, Mª Teresa Fernández de la Vega, i el ministre d'Economia, Pedro Solbes, han detallat que els titulars d'una hipoteca que siguin parats, jubilats o amb família a càrrec, així com autònoms amb dificultats, podran sol·licitar una moràtoria de dos anys en el pagament de la meitat de la quota hipotecària, fins a un màxim de 500 euros mensuals, a partir de l'1 de gener del 2009.

Ara bé, per poder ajornar aquest pagament, és imprescindible que la hipoteca no excedeixi dels 170.000 euros i que hi hagi un acord entre el titular de la hipoteca i l'entitat bancària. Segons Solbes, aquesta iniciativa beneficiarà mig milió de famílies i suposa l'ajornament de l'obligació del pagament del 50% de la quota mensual de la hipoteca durant vint-i-quatre mensualitats.

Les quantitats ajornades es compensaran a partir de l'1 de gener del 2011. I en cas que, finalment, les famílies no puguin pagar la resta de la quota ajornada, l'Estat garantirà aquestes quantitats a través de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO).

El govern espanyol també ha aprovat un termini addicional per vendre l'habitatge habitual si prèviament se n'hagués adquirit un altre. En aquest moment, perquè el guany patrimonial obtingut en la transmissió de l'habitatge habitual estigui exempt de tributar, cal reinvertir l'import obtingut en l'adquisició d'un habitatge en els dos anys anteriors o posteriors a la transmissió.

Les condicions actuals del mercat fan que moltes famílies que han adquirit un habitatge amb la previsió de vendre posteriorment l'habitatge habitual tenen dificultats per desfer-se'n. Perquè aquestes famílies no es vegin perjudicades fiscalment, el govern ha decidit ampliar el termini fins el 31 de desembre de 2010, en previsió que durant aquest període millori la situació econòmica.

Compte habitatge

Una altra mesura aprovada és que les persones que guanyin fins a 33.000 euros anuals amb hipoteca podran reduir fins a dos punts la retenció de l'IRPF. I s'amplia dos anys més el pla compte habitatge, del qual es poden beneficiar uns 180.00 comptes.

Respecte al paquet de mesures pensades per incentivar l'ocupació i la contractació, s'han aprovat dues de les quatre anunciades. Per una banda, es bonificarà amb 1.500 euros anuals a totes aquelles empreses que contractin indefinidament a persones a l'atur amb fills a càrrec. I, per l'altra, la possibilitat de capitalitzar fins al 60% de la prestació per desocupació per fer-se autònom.

En total, el govern espanyol calcula que el cost de les mesures per impulsar l'ocupació i la contractació arribarà als 170 milions d'euros el 2009 i 2010, i que se'n beneficiaran 500.000 persones aquests dos anys vinents.


 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.