Política

Òmnium Cultural manté la manifestació contra el TC malgrat la carta de Montilla

El president de la Generalitat busca complicitats davant de la sentència imminent sobre l'Estatut i escriu a 200 entitats que van donar suport a l’editorial conjunt dels diaris per demanar-los una resposta unitària

El president de la Generalitat, José Montilla, es va mobilitzar ahir davant la possibilitat que el Tribunal Constitucional (TC) emeti una sentència imminent sobre l’Estatut, enviant una carta a 200 entitats on demana unitat a l’hora de reaccionar. Al govern de la Generalitat li arriben inputs que la sentència pot sortir “en un període curt”, aquest mes de gener, tot i que no hi ha una previsió taxativa.

Montilla ha tramès la carta a les entitats que han donat suport a l’editorial conjunt que van publicar 12 diaris catalans, titulat Per la dignitat de Catalunya, entre les quals hi ha associacions acadèmiques, culturals, polítiques, esportives, empresarials, sindicals i eclesiàstiques.

Liderar la resposta
El president deixa clar en la missiva que intentarà liderar la resposta al TC, i que mirarà que aquesta sigui conjunta, tant a nivell d’institucions com dels ciutadans. “Si arriba el moment en què calgui donar una nova resposta política i cívica, clara i unitària, estic segur que Catalunya podrà comptar amb el teu suport, de nou, i amb el de la institució que representes”, assenyala Montilla, alhora que agraeix el suport a l’editorial i l’Estatut.

Però la resposta unitària toparà amb dificultats evidents si no s’aconsegueix una confluència entre autonomistes i sobiranistes. El PSC ha decidit fer de la defensa de l’actual Estatut un dels seus eixos polítics fins a les eleccions catalanes, inclosa la reacció al TC. I, en canvi, una part significativa del nacionalisme català declina participar-hi si no fa també una aposta sobiranista. Òmnium Cultural va confirmar ahir que ha rebut la carta de Montilla, però que manté la previsió de celebrar una manifestació contra la legitimitat del Constitucional i a favor del dret a decidir. “La manifestació no serà en cap cas a favor de l’Estatut, sinó en demanda de respecte a la voluntat dels catalans”, va precisar a l’AVUI el vocal de l’entitat cultural Jordi Bosch.

El president de CiU, Artur Mas, ha dit recentment que si el TC retalla l’Estatut, la via autonomista quedarà invalidada, i el president d’ERC, Joan Puigcercós, s’ha bolcat en les consultes independentistes, que seguiran celebrant-se al febrer i a l’abril.

En la carta, Montilla deixa molt clar que la seva aposta segueix sent l’autonomia: “Estic convençut que el desplegament constant i efectiu de l’Estatut és la millor manera de defensar-lo i l’actitud que millor serveix els interessos de Catalunya i dels seus ciutadans”, remarca en l’escrit.

Quan el TC emeti la sentència, Montilla pensa convocar els líders polítics catalans per intentar consensuar una resposta, amb la incògnita de si haurà d’incloure un pronunciament del Parlament. De fet, aquesta estratègia ja la va acordar el president amb el líder d’Unió, Josep Antoni Duran, el novembre del 2008 en una cimera entre socialistes i democristians, però ha plogut molt des d’aleshores.

Montilla va tractar també aquestes qüestions en la reunió que va mantenir abans de Nadal amb els presidents de la Federació de Municipis de Catalunya, Manuel Bustos, i de l’Associació Catalana de Municipis, Salvador Esteve. Tots dos van expressar la seva voluntat que l’Estatut no sigui retallat pel TC.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.