Política

Òmnium reactiva la convocatòria d’una marxa contra el TC

Jordi Porta afirma que “no és admissible” retallar l’Estatut votat pel poble

Òmnium Cultural ha reactivat els preparatius per convocar una gran manifestació de rebuig a la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut, si es fa efectiva en termes negatius tal com es tem, i està contactant amb nombroses personalitats de la societat civil catalana per proposar-los que s’hi adhereixin i que, quan toqui, estiguin disposades a encapçalar-la.

L’entitat cultural, que l’estiu passat ja es va mobilitzar per fer una manifestació en aquest sentit, proposada per l’expresident Maragall en un article a l’AVUI, ha començat a alertar més d’un centenar de personalitats de la vida cultural, social i econòmica del país davant la possible imminència de la sentència.

“Entenem que la retallada de l’Estatut per part del Tribunal Constitucional, quan en el seu moment va ser avalat per la sobirania del poble de Catalunya mitjançant referèndum, no és democràticament admissible i, per això, sortirem al carrer per defensar el respecte a la voluntat del poble català”, escriu el president d’Òmnium, Jordi Porta, en la carta, a la qual ha tingut accés l’AVUI.

En la missiva Porta recorda que des d’Òmnium sempre han reclamat la unitat com una eina “imprescindible per fer avançar Catalunya” i sosté que “des de la societat civil hem de mostrar el nostre inconformisme davant la sentència amb una resposta ferma”.

L’entitat pretén promoure una mobilització de caràcter unitari tan àmplia com sigui possible i ja ha mantingut reunions amb sindicats com la UGT i formacions polítiques com CiU i ERC per buscar també la seva complicitat. En ple estiu, quan va començar a prendre cos la idea d’una gran marxa contra el TC liderada per Òmnium, els sindicats CCOO i UGT ja van avalar la mobilització, que també va rebre l’adhesió de dirigents esportius com el president del Barça, Joan Laporta, entre d’altres.

En l’àmbit polític, l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol també es va mostrar disponible per participar en la mobilització, així com els expresidents dels Parlament Heribert Barrera i Joan Rigol.

Òmnium ja va reactivar l’abril passat el denominat Observatori de l’Estatut, un espai virtual d’informació i debat que va estar en funcionament durant el procés d’elaboració del nou marc d’autogovern fins a la seva aprovació en referèndum, amb uns 25.000 usuaris. Ara, però, l’objectiu no és explicar el contingut del text sinó avaluar-ne la implantació, que es considerava “plena d’incompliments” com el del finançament quan faltava poc perquè fes tres anys de l’entrada en vigor.

L’amenaça més temuda ja llavors, però, era la sentència. L’entitat cultural considera el TC “absolutament desacreditat i desautoritzat” per dir res sobre un text que “ha seguit impecablement tot el procés democràtic malgrat que no respon a les necessitats que inicialment havien plantejat els nostres representants”, en al·lusió a les retallades que va patir a Madrid el text aprovat pel Parlament el 30 de setembre del 2005.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
salvador illa

El filòsof seriós

política

Montero està al 100% amb el finançament i no oblida Junts

madrid
veneçuela

L’oposició denuncia una persecució política “a nivells inhumans”

barcelona
sudan

L’Acnur alerta de la situació dels dotze milions de desplaçats

barcelona
política

El govern d’Illa: Tècnics, a mida dels socis i pendents de quants ‘surten de l’ombra’

barcelona
política

Puigdemont justifica la fugida per l’operatiu policial “preparat” per impedir que parlés al Parlament

barcelona
tribunals

En llibertat el tercer mosso detingut per facilitar la fugida de Puigdemont

barcelona

Illa afirma que governarà per a “tots els catalans” amb l’objectiu d’“unir i servir”

BARCELONA
política

Torra i Borràs demanen que s’aixequi la suspensió de sou i feina als mossos investigats

barcelona