Política

El PSOE accedeix ara a renovar el TC

Accepta la petició de Montilla i descol·loca el PP. Rajoy dubta entre mantenir el tribunal o situar-hi dos conservadors fàcilment recusables. Avui dimarts s’activa el procés

En una coreografia sincronitzada fins al més petit detall, el PSOE va accedir ahir a renovar el Tribunal Constitucional (TC) coincidint amb el viatge del president José Montilla al Senat per solemnitzar la seva petició de rellevar quatre magistrats amb el mandat prorrogat des del 2007.

En un gir inesperat, cuinat en un sopar durant la vigília a Ferraz, el PSOE va moure fitxa animat pel PSC i, sota la maniobra d’acceptar el que fins ara vetava (que les comunitats del PP proposin a l’uníson els ultraconservadors Enrique López i Francisco José Hernando per cobrir les dues vacants que els pertoca al TC), va situar el PP en un parany.

Si no accedeix a facilitar la renovació de l’alt tribunal, el PP quedarà ara com l’únic artífex del bloqueig. Però si ara accepta renovar-lo i manté els candidats López i Hernando, després, com a magistrats del TC, tots dos serien fàcilment recusables, perquè han atacat obertament l’Estatut quan eren portaveu i president del Consell General del Poder Judicial respectivament. O sigui que el PP es podria trobar que els seus dos aspirants són inhàbils per sentenciar l’Estatut i deixaria un nou TC en clara majoria progressista. “Si el PP no fa un pas enrere, nosaltres en fem un endavant, és el dia D”, va justificar la portaveu del PSOE al Senat, Carmela Silva. “La pretensió era que el Senat procedís a renovar el TC i s’ha complert”, es felicitava Montilla al final de la sessió a les set de la tarda.

L’anunci que deixava la porta oberta a empassar-se els noms de López i Hernando va desorientar el PP. “Per què abans no eren legítims i ara sí que ho són?”, preguntava contrariada la senadora Alícia Sánchez-Camacho. Si la líder del PP català va reprovar en calent que el PSOE i el PSC “han acabat amb la legitimitat de l’actual TC”, en voler situar-hi un “jutge predeterminat” quan “és l’actual tribunal el que ha de dictar sentència”, la número dos del PP, María Dolores de Cospedal, no veia amb mals ulls col·locar els dos peons del PP al TC. Fins al punt que Federico Trillo va haver d’aterrar al Senat per aplicar doctrina i arbitrar diferències al migdia.

El dilema per a Mariano Rajoy, però, venç avui. Per decisió del president del Senat, Javier Rojo, la cambra alta votarà aquest matí la convocatòria de la comissió de nomenaments per renovar en el termini d’un mes i mig els quatre magistrats amb mandat caducat des del 2007. El PP té ara tres opcions: bloquejar la renovació, mantenir López i Hernando com a candidats o bé rellevar-los en favor de magistrats de consens.

“Fins i tot si mantenen López i Hernando, crec que hem de votar-los”, admetia el diputat del PSC Daniel Fernández en l’avís que el PSOE no fa cap farol. Però el portaveu del PSOE, José Antonio Alonso, espera que ara el PP no proposi “magistrats d’una part”, sinó “solvents i de consens”. Si el PP accepta la renovació, el TC passaria a tenir majoria netament progressista, perquè cessarien tres conservadors i una progressista i n’entrarien dos de cada part..


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Biden, un adeu que sacseja

Los Angeles

El sisè PIB per càpita més alt

Parets del Vallès
Francesc Juzgado i Mollá
Alcalde de Parets del Vallès (PSC)

“Parets del Vallès és el que és gràcies a la indústria que té”

Parets del Vallès
Jordi Seguer i Romero
Cap de l’oposició a Parets del Vallès (Ara Parets-ERC)

“L’alcalde no té lideratge ni un projecte de futur per a Parets”

Parets del Vallès
Estats Units

Trump carrega contra Biden i afirma que mai ha estat “apte” per al càrrec

Estats Units

Harris confirma que aspira a la Casa Blanca i agraeix el suport de Biden

Barcelona
Corea del sud

Interroguen la primera dama sud-coreana per rebre regals cars

Barcelona
Estats Units

Biden es retira de la cursa electoral i proposa Harris com a candidata demòcrata

Barcelona
Rússia

Caces russos intercepten dos bombarders dels EUA sobre el mar de Barents

Barcelona