Política

CiU demana al PSOE que aposti per la reforma de la llei del TC

Vilajoana recorda a Chaves que per canviar la normativa del tribunal només cal majoria absoluta, mentre que per renovar els magistrats es requereixen les tres cinquenes parts de la cambra

El portaveu de CiU al Senat, Jordi Vilajoana, ha demanat al vicepresident tercer del govern espanyol, Manuel Chaves, que vagi més enllà de la renovació dels membres del Tribunal Constitucional (TC) que el PSOE s'ha compromès a promoure i aposti també per la reforma de la llei orgànica del TC en la línia del que demana el Parlament de Catalunya. Vilajoana ha recordat que els vots del PSOE són decisius per impulsar la reforma que donaria una "solució definitiva" als problemes de legitimitat amb què topa l'actual TC.

Jordi Vilajoana ha celebrat l'anunci del PSOE d'obrir les portes a la renovació de magistrats, però ha demanat a Chaves que faci "un moviment més potent" que permeti aconseguir "una solució definitiva" per al TC. En aquest sentit, ha recordat que la renovació dels membres del TC requereix un acord de tres cinquenes parts del Senat, mentre que la reforma de la llei del TC tan sols requereix una majoria absoluta que s'assoliria amb els vots del PSOE i de les formacions nacionalistes.

"Vostés són decisius" per fer possible la proposta, ha dit, i evitar un "conflicte de legitimitats" que es podria donar si l'actual TC falla sobre l'Estatut. Vilajoana ha recordat que la resolució del Parlament va ser aprovada per 120 diputats i tenia com a objectiu que la veu de Catalunya sigui "respectada" i que l'Estatut no quedi en mans de 12 magistrats d'un TC "que no està en condicions d'exercir les tasques que té assignades".

El portaveu de CiU també ha demanat al PP i al Defensor del Poble que retirin els recursos que han presentat contra l'Estatut. Als primers els ha recordat que no s'ha complert cap dels vaticinis que va fer la dreta espanyola quan es va aprovar: ni s'ha trencat l'Estat ni hi ha hagut conflicte lingüístic a Catalunya. A Enrique Múgica li ha recordat que l'Estatut d'Andalusia té 70 articles calcats a l'Estatut català sobre els quals no ha presentat recurs.

Paral·lelament CiU i Entesa s'han emplaçat aquest mateix dilluns a la tarda a una reunió per ultimar el document acordat al Parlament de Catalunya sobre la reforma de la llei del TC, que té quatre punts: un termini màxim de sis mesos per a la renovació o cessament del TC; la necessitat de majories qualificades per declarar inconstitucional qualsevol precepte de l'Estatut (8 de 12 magistrats); terminis de sis mesos per adoptar aquesta resolució; i que les sentències interpretatives s'excloguin dels Estatuts referendats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Biden, un adeu que sacseja

Los Angeles

El sisè PIB per càpita més alt

Parets del Vallès
Francesc Juzgado i Mollá
Alcalde de Parets del Vallès (PSC)

“Parets del Vallès és el que és gràcies a la indústria que té”

Parets del Vallès
Jordi Seguer i Romero
Cap de l’oposició a Parets del Vallès (Ara Parets-ERC)

“L’alcalde no té lideratge ni un projecte de futur per a Parets”

Parets del Vallès
Estats Units

Trump carrega contra Biden i afirma que mai ha estat “apte” per al càrrec

Estats Units

Harris confirma que aspira a la Casa Blanca i agraeix el suport de Biden

Barcelona
Corea del sud

Interroguen la primera dama sud-coreana per rebre regals cars

Barcelona
Estats Units

Biden es retira de la cursa electoral i proposa Harris com a candidata demòcrata

Barcelona
Rússia

Caces russos intercepten dos bombarders dels EUA sobre el mar de Barents

Barcelona