Política

Rachida Dati marxa a l’exili europeu

França

El futur polític de Rachida Dati es va aclarir ahir després de mesos d’especulacions. La ministra francesa de Justícia abandonarà finalment el govern després dels comicis europeus del juny, en què ocuparà la segona posició de la llista electoral de la dreta. Així ho va confirmar ahir el president Nicolas Sarkozy, que va donar per bons els rumors apareguts a la premsa en els últims dies.

Segons fonts del centredreta francès, Dati serà designada avui número dos de la llista electoral de la circumscripció de París, que la ministra vol convertir en el seu feu i on ja ocupa el càrrec d’alcaldessa d’un districte burgès del centre de la capital. El president Sarkozy va afirmar ahir implícitament que Dati marxarà a Brussel·les/Estrasburg després dels comicis i que haurà d’abandonar l’executiu. “Els candidats ocuparan el seu càrrec. És una regla”, va dir.
Dati hauria trobat així una sortida relativament honorable del govern francès, on ha caigut en desgràcia pels seus múltiples enfrontaments amb els jutges i ha deixat de comptar amb el favor de Sarkozy, que es diu que li buscava un altre càrrec des de feia mesos. Segons una altra versió apareguda a la premsa francesa, hauria estat la mateixa Dati qui s’hauria presentat voluntària per substituir la secretària d’Estat Rama Yade, que havia de figurar a les llistes electorals fins que es va fer enrere fa poques setmanes, tot despertant la ira del president.

El cap de llista de les europees del partit de Sarkozy (UMP) serà Michel Barnier, actual ministre d’Agricultura, amb un marcat perfil europeista, pel fet que és vicepresident del Partit Popular Europeu i va formar part de la Comissió en temps de Romano Prodi. Barnier abandonarà el govern al maig per conduir la campanya. La situació personal de Dati, que va donar a llum una nena a començaments del gener i va irritar sectors feministes perquè va tornar a la feina sense fer servir el permís de maternitat, semblava impedir que ocupés un rol protagonista en el tram previ als comicis.

La paternitat de la nena, objecte de molts debats, l’han atribuïda diversos mitjans a l’expresident espanyol José María Aznar, que ho ha negat amb insistència. En visita a París, Aznar s’ha dit víctima de “rumors i difamacions”, als quals ha dit que ja està “acostumat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Vanesa Peiró i Royan
Alcaldessa de Mont-ras (JxCat)

“Hem hagut d’apujar taxes després de deu anys”

Mont-ras

Les contradiccions dels laboristes britànics

Londres
política

Sánchez exigeix al Suprem l’aplicació de l’amnistia i Feijóo imputa parcialitat al TC

madrid
política

L’Eurocambra exclou de moment Comín ignorant, com la JEC, la jurisprudència

barcelona
estats units

Kamala Harris superaria Biden en un hipotètic duel electoral contra Trump

barcelona
estats units

L’exalcalde de Nova York Rudy Giuliani queda inhabilitat com a advocat

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra i Macron retiren més de 200 candidats per frenar Le Pen

BARCELONA

Els policies investigats per càrregues de l’1-O ja demanen l’amnistia

GIRONA
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona