Política

El parlament turc dóna llum verd definitiu al vel musulmà a les aules universitàries

El parlament turc que donat aquest dissabte el llum verd defintiu a l'ús del vel islàmic a les aules universitàries del país, que fins ara basava totes les seves normes en el principi de la laïcitat de l'Estat. Mentre els diputats votaven, milers de persones es manifestaven a Ankara, la capital, contra el que consideren que és el principi de la imposició de la xaria, la llei islàmica.

L'aprovació definitiva de les esmenes constitucionals que aplanen el camí perquè les estudiants universitàries puguin portar el vel s'ha produït amb el vot a favor de 411 parlamentaris, més dels dos terços dels 550 escons que té la cambra. D'aquesta manera, ni tan sols caldrà fer cap referèndum per tirar endavant la reforma. A partir d'ara, s'espera que el president de la república, Abdullah Gül, aprovi la decisió immediatament, ja que la seva dona no va poder estudiar a la universitat precisament perquè duia vel.

En les últimes dècades, el vel s'ha convertit en un símbol de divisió entre els turcs laïcs, que consideren la reforma un atac a l'esperit de la república, i els islamistes, que veuen el mocador i el dret de dur-lo com una qüestió de llibertat individual.

Tot i la votació, no és clar que les esmenes votades impliquin que automàticament les noies puguin anar a la universitat amb vel. El Tribunal Constitucional, autor de la interpretació que va instituir la prohibició del mocador musulmà el 1989, podria resistir-s'hi i persistir en la seva decisió anterior.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.