Política

Multitudinària protesta laica contra l'ús del vel a la universitat turca

Una multitudinària concentració davant el mausoleu a Ankara del fundador de la República, Mustafa Kemal Atatürk, ha mostrat el seu rebuig als canvis que promou el governant Partit de la Justícia i el Desenvolupament (AKP) per permetre l'ús del vel a les universitats.

Desenes de milers de persones, més de 100.000 segons els organitzadors i de 40.000 a 60.000 segons els mitjans, s'han concentrat amb banderes turques i retrats del fundador de l'ordre laic republicà cridant "Turquia no serà Iran", "Turquia és i serà laica" i "Tots som soldats d'Atatürk".

A la manifestació hi han anat 54 ONG i persones que recolzen els valors seculars de l'Estat turc, que prohibeix l'ús de símbols religiosos a les institucions públiques, com és el cas de la universitat.
L'AKP ha defensat la seva iniciativa dient que la prohibició del vel a la universitat atenta contra la llibertat de consciència i que el dret a l'educació de les joves preval sobre la mesura de prohibir l'ús d'aquesta peça de vestir, que pot significar l'exclusió del centre educatiu.

La presidenta de l'Associació de Dones Republicanes (CKD), una de les organitzacions més importants assistents a la protesta, Senol Sarhuan, ha dit que estava satisfeta pel poder de convocatòria de la manifestació i que "protestes similars s'estan portant a terme en altres 17 ciutats".

El governant d'AKP i la formació de l'oposició Partit d'Acció Nacionalista (MHP) han acordat modificar dos articles de la Carta Magna i un del reglament universitari per permetre el lliure ús del vel per part de les estudiants.

Els canvis especifiquen que "ningú pot ser privat de l'educació per cap raó" i que "la manera de vestir és lliure a les universitats", però també especifiquen que en el cas de l'ús del vel "la cara haurà de quedar visible perquè es pugui reconèixer la identitat de la persona i el vel s'haurà de lligar sota la barbeta".

D'aquesta manera, AKP i MHP volen impedir que les dones ultra-religioses puguin entrar a la universitat amb el mocador negre o xador.

Les esmenes seran debatudes al Parlament la propera setmana i s'espera que siguin aprovades, ja que els escons d'AKP i MHP sumen més dels dos terços de la càmara exigits per a realitzar una modificació constitucional.

Tot i això, l'elit laica considera que aquestes modificacions intenten minar gradualment el principi laic de la República.

El ministre d'Exteriors turc, Ali Babacan, ha dit que l'actitud dels rectors va en contra dels estendards internacionals i que el debat està malmetent l'imatge de Turquia a l'exterior. "Hem d'estar calmats. Deixar fer a cada un la seva feina. Hi ha dones que utilitzen el vel i altres que no ho fan. Això és el que volem veure a tota Turquia", ha assegurat el primer ministre turc Recep Tayyip Erdogan, en un acte de partit, a l'incidir en la varietat social del país.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.