Política

El Parlament rebutja el model centralitzat d'aeroports de Blanco, i el PP defensa el ministre

El debat d'una moció de CiU desferma un allau de contradiccions amb aliats a contrapèl / La cambra demana per quart cop una majoria determinant al Prat

El ple del Parlament ha aprovat aquesta tarda una moció de CiU consensuada amb el tripartit que rebutja el model centralitzat aeroportuari del ministre de Foment, José Blanco, i demana amb un redactat molt negociat que es respecti la petició de la cambra en el sentit que les institucions catalanes siguin majoritàries. El debat de la moció ha desfermat múltiples contradiccions, amb aliniaments inusuals en una seu parlamentària. Mentre que CiU i el tripartit s'han aliat contra Blanco, curiosament el PP ha aparegut en solitari en defensa del ministre del PSOE perquè està d'acord amb la seva fórmula. 

No s'han acabat aquí les escenes curioses. És aquesta la quarta vegada que el Parlament reclama una majoria determinant catalana per a l'aeroport del Prat, i el fet que el govern central per ara no n'hagi fet cas ha originat retrets entre els partits. El convergent Josep Rull ha recriminat al govern tripartit "escassa capacitat de transformar la realitat" i s'ha preguntat què fan els 25 diputats del PSC en aquest sentit. El socialista Roberto Labandera ha acudit a l'arxiu per recordar que els diputats de CiU en l'etapa Pujol refusaven reformar l'Estatut i van fer president José Maria Aznar. El republicà Pere Vigo i l'ecosocialista Salvador Milà, en canvi, han arribat a considerar innecessària la votació de la moció i n'han demanat pràcticament la retirada, tot i saber que l'haurien de subscriure al cap de pocs minuts. "El que no podem fer és venir a cada sessió a votar el mateix", indicava el diputat d'ERC amb fatiga.

En contrast amb tots ells, el popular Josep Llobet es mostrava més entusiasta i ha fet curiosa una defensa del model aeroportuari del govern Zapatero, convertint-se en l'únic aval de la proposta del PSOE juntament amb Ciutadans. Segons Llobet, s'ha de reconèixer que la fórmula conté avenços, i ha citat en aquest sentit la incorporació de la iniciativa privada i un poder decisori de la Generalitat en algunes matèries secundàries.

Al final, el plenari ha votat refusar el model aeroportuari de Blanco, en la direcció de reivindicar la majoria determinant catalana, i qualifica d'"insuficients" la proposta del ministre de dotar a la Generalitat capacitat de bloqueig en punts secundaris. El PP i Ciutadans han votat contra la moció, aliniats amb el ministeri.

El debat ha tingut una segona part en la qual CiU ha criticat el traspàs parcial de Rodalies, mentre que PSC, ERC i ICV l'han defensat.
   


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Política

Un centenar de càrrecs d’ERC demanen avançar el congrés per triar la nova direcció

barcelona
política

Un manifest insta a moure’s contra l’emergència lingüística als Països Catalans

prada
Política

Xavier Amor deixa l’alcaldia de Pineda per anar a la Generalitat

Barcelona
administracions

Els Mossos d’Esquadra incorporen 850 nous agents

barcelona
guerra a europa

Rússia repel·leix un intent d’incursió ucraïnesa a Briansk

barcelona
Política

Berni Álvarez, el nou conseller d’Esports, s’acomiada de Tarragona

Tarragona
guerra a gaza

Biden urgeix Netanyahu a tancar l’acord d’alto el foc

barcelona
política

Els socialistes intenten calmar ERC: “compliran” amb el pacte de finançament

barcelona
Estats Units

L’‘entrenador Walz’ accepta la nominació demòcrata a vicepresident dels EUA

barcelona