Política

Solbes delega en el seu segon la presentació de les balances fiscals

Política

L'Estat trencarà avui un tabú que ha alimentat durant 30 anys de democràcia i publicarà per primer cop unes balances fiscals amb segell oficial. Però, després de successives pròrrogues i en ple debat sobre el nou finançament, el ferm propòsit del vicepresident Pedro Solbes és reduir el treball a un simple exercici acadèmic per evitar el seu ús polític i per això deixarà la presentació dels saldos de cada comunitat amb l'Estat en mans del secretari d'Estat d'Hisenda, Carlos Ocaña, i dels tècnics de l'Institut d'Estudis Fiscals.

La publicació del que cada català aporta a l'Estat via impostos i del que en rep via serveis públics i inversió és una vella demanda de Catalunya per demostrar a ulls de tot Espanya l'abast de la solidaritat. Si en la primera legislatura es va escudar en la polèmica dels mètodes de càlcul, José Luis Rodríguez Zapatero obria el segon mandat prometent les balances primer a Josep Antoni Duran (CiU) per al 7 de juny i després a Joan Ridao (ERC) per al 15 de juliol.

Aquest cop sí que es complirà la promesa del president espanyol, però no serà el ministeri sinó l'Institut d'Estudis Fiscals, l'òrgan assessor d'Hisenda, qui obrirà avui les seves portes per presentar no una sinó dues balances. La calculada amb el flux monetari, que imputa els ingressos i les despeses al lloc on es produeixen. I la calculada amb l'enfocament càrrega-benefici, que busca afinar en els beneficiaris últims de la inversió. Per exemple, si la primera imputa la inversió al Congrés només als madrilenys, la segona entén que de les seves lleis també se'n beneficien els ciutadans de tot l'Estat i no només els de Madrid.

L'ocultació de Solbes, però, només tindrà èxit a mitges, perquè la diputació permanent del Congrés el forçarà avui a comparèixer a la cambra en els propers dies. Anticipant-se al revés, el PSOE ven que és Solbes el principal interessat a donar la cara en economia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.