Política

Zapatero es compromet a publicar les balances fiscals abans de dos mesos

Debat d'investidura

El candidat a la Presidència del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, s'ha compromès avui a publicar abans de dos mesos les balances fiscals de les comunitats autònomes, "per primera vegada en aquest país".

Un compromís que el candidat socialista ha expressat en la seva rèplica, durant la primera sessió del debat d'investidura, al portaveu de CIU, Josep Antoni Duren i Lleida. Rodríguez Zapatero ha volgut deixar clar que si la Cambra baixa li atorga la seva confiança, en menys de dos mesos el Govern publicarà aquestes balances, una reivindicació dels nacionalistes catalans des de fa anys.

Zapatero també s'ha mostrat d'acord a acomplir el finançament autonòmic, segons l'Estatut, i estudiar el transvasament del Roine.

Sequera
El portaveu de CiU al Congrés dels Diputats, Josep Antoni Duran i Lleida, ha demanat avui a Zapatero, que iniciï "gestions diplomàtiques" amb l'Executiu francès per dur a terme el transvasament del riu Roine.

Duran ha fet aquesta sol·licitud durant la seva intervenció en el debat per a la investidura de Zapatero com a president del Govern, on ha anunciat que no votarà a favor de la investidura de Zapatero.

El portaveu de CiU ha subratllat que el transvasament del Roine és possible perquè, segons el seu parer, el candidat socialista compta amb "bases importants per obtenir el suport francès". "Jugui bé les seves cartes i passi a la història com el president que va resoldre el problema de l'aigua a Catalunya i a Espanya", ha assegurat.

Per a Duran, el transvasament del Roine, que passa per França, resulta "ambientalment sostenible", "econòmicament viable" i "socialment desitjable", així com és "una garantia de pau entre territoris" dins i fora de Catalunya.

Joan Ridao
El portaveu d'ERC, Joan Ridao, ha recalcat avui al Congrés, durant la seva intervenció en el debat d'investidura, la "decepció" de la seva formació política amb el Govern socialista per aprovar un Estatut català "retallat" i els errors comesos en matèria d'infraestructures.

En el seu discurs, Ridao ha assegurat a Zapatero l'"enorme escepticisme" amb el qual els independentistes afronten aquesta nova legislatura, en què no donaran la seva confiança al cap de l'Executiu en funcions. ERC, ha deixat clar, es dedicarà durant els pròxims quatre anys a treballar en representació dels territoris de parla catalana, perquè en el Congrés dels Diputats es "couen" assumptes d'interès per a aquestes comunitats autònomes.

Possible reforma de la Llei electoral
Zapatero s'ha compromès a constituir amb "caràcter immediat" una ponència a la Comissió Constitucional per "abordar i avaluar" tot el que afecta la llei electoral, amb vista a una possible reforma. Zapatero ha fet l'anunci en resposta a la intervenció del coordinador general d'IU, Gaspar Llamazares, que ha afirmat que "si el sistema electoral va ser útil en un període de la vida espanyola, avui no garanteix la representativitat i cada cop hi ha més dubtes que garanteixi la governabilitat".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.