Política

Zapatero promet el càrrec

Després de ser escollit en segona votació, José Luis Rodríguez Zapatero ha promès avui el càrrec. El líder socialista ja és al palau de La Zarzuela, on ha complert el protocol de prometre les seves responsabilitats davant el rei Joan Carles i ara s'entrevista amb el monarca.
Així doncs, el president espanyol ha assumit el càrrec en presència del monarca i del ministre de Justícia en funcions, Mariano Fernández Bermejo, que actua com a notari major del Regne. Zapatero ha escollit la fórmula de la promesa sobre la Constitució, en comptes del jurament.

Rodríguez Zapatero promet per segona vegada consecutiva el càrrec de president del govern espanyol. Quan ho va fer en 2004 també va optar per aquesta fórmula en detriment del jurament. Aquesta també va ser l'elecció de Felipe González. Per contra, Adolfo Suarez, Leopoldo Calvo Sotelo i José María Aznar van preferir jurar fidelitat.

A la cerimònia, que ha començat a les 10:00 hores, han assistit la Reina i els presidents del Congrés, José Bono; del Senado, Javier Rojo; del Constitucional, María Emilia Casas; i del Consell General del Poder Judicial i Tribunal Suprem, Francisco Hernando, així com el cap de la Casa del Rei, Alberto Aza, i el secretari general d'aquesta, Ricardo Díez-Hotchleitner.

Un cop acabat aquest acte, que ha estat molt breu, Zapatero s'entrevista en privat amb el rei per comunicar-li el nou govern. Si no hi ha sorpreses d'última hora, el nou govern tindrà nou dones ministres i vuit homes. Els dos únics membres clars del nou govern són els dels dos vicepresidents, María Teresa Fernández de la Vega i Pedro Solbes, confirmats fa setmanes per Zapatero.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.