Política

Ascó esquerda CiU i el tripartit

Felip Puig avisa els regidors convergents que els suspendrà de militància si voten a favor d'acollir el magatzem nuclear. El PSC respectarà l'autonomia de vot del seu regidor municipal. ICV i ERC mantenen la seva oposició al projecte

L'aposta dels grups municipals del PSC i CiU a Ascó perquè el municipi opti a allotjar el magatzem temporal centralitzat (ATC) de residus nuclears ha provocat esquerdes a Convergència i al tripartit. El secretari general de CDC, Felip Puig, ha anunciat aquest dissabte en declaracions a TV3, que la seva formació suspendrà de militància els seus regidors d'Ascó (Ribera d'Ebre) si finalment recolzen que el municipi presenti la seva candidatura. Des del PSC diuen que respectaran la postura dels regidors municipals, mentre que els seus socis del tripartit, ERC i ICV, s'han mostrat totalment contrari a l'existència d'un dipòsit nuclear a Catalunya.

A aquestes desavinences internes s'hi suma les protestes territorials, que aquest diumenge faran una manifestació per mostrar la seva postura en contra del magatzem nuclear. A més, els col·lectius ecologistes de les Terres de l'Ebre han amenaçat aquest dissabte en convocar una gran manifestació a Barcelona si el govern català dóna suport a la voluntat de l'equip municipal d'Ascó de presentar una candidatura per acollir el magatzem municipal.

L'alcalde d'Ascó, Rafael Vidal (CiU), ha convocat un ple extraordinari dimarts que ve per debatre la possible candidatura de la població a albergar la instal·lació. Previsiblement, els quatre regidors de CiU i el del PSC que formen part de l'equip de govern votaran a favor d'acollir el magatzem nuclear, mentre que els quatre regidors independents, a l'oposició, no s'oposaran a la proposta, segons han informat fonts pròximes al consistori.
Des d'ICV, el seu secretari general, Joan Herrera, ha assegurat aquest dissabte que la formació ecosocialista serà qui "liderarà la resposta social i institucional" perquè Catalunya no allotgi el cementiri nuclear. Herrera ha assegurat que ICV s'enfrontarà "als hipòcrites de sempre", en referència a la federació nacionalista, "que no estan d'acord amb el cementiri nuclear, però que permeten que un dels seus ajuntaments presenti candidatura per acollir-lo".

L'oposició ferma contra el cementiri nuclear també l'ha defensat ERC. El secretari general d'aquesta formació, Joan Ridao, ha demanat a CiU que sigui "coherent" amb la resolució que va aprovar al Parlament de Catalunya el mes de març passat contra la instal·lació d'un cementiri nuclear en territori català i s'oposi a la candidatura d'Ascó. Per ERC, l'allotjament d'aquest magatzem temporal suposarà "una amenaça a la salut pública" de tots els catalans.

Per la seva banda, la presidenta del PPa Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, s'ha manifestat a favor de l'energia nuclear tot i que ha remarcat que ha de ser el ministeri d'Indústria qui decideixi la ubicació del cementiri de residus. Per Camacho, "si tenim l'energia nuclear aquí no patirem més episodis com els que passen al Maresme o a la Costa Brava que ens quedem sense llum afectant al turisme".

Des de Ciutadans, Albert Rivera, ha defensat l'autonomia de decisió de l'ajuntament d'Ascó per decidir si allotja o no el magatzem nuclear.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona
política

Rovira nega cap “estructura paral·lela” i defensa les campanyes d’activisme d’ERC

barcelona
política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

barcelona
Estat espanyol

Barrabés diu que es va reunir amb Begoña Gómez i Pedro Sánchez a la Moncloa

Barcelona
política

La consellera Natàlia Mas predica a Madrid que el finançament singular no perjudica ningú

madrid
judicial

Interior ha rebut 21 peticions en un mes per al retorn de multes

barcelona
política

Arrenca el judici als vuit veïns del Raval encausats per escridassar Vox el setembre de 2020

Barcelona