Societat

Ascó ja prepara la candidatura al magatzem nuclear

L’Ajuntament plantejarà fer el dipòsit al costat de la central

Mentre els opositors al magatzem nuclear feien ahir al vespre una assemblea a Móra d’Ebre la televisió local d’Ascó programava un reportatge divulgatiu sobre la instal·lació. L’Ajuntament no ho ha fet oficial, però té intenció de presentar davant del ministeri d’Indústria la seva candidatura per acollir aquest dipòsit nuclear i, segons l’Associació de Municipis en Àrees Nuclears (AMAC), que li dóna suport, les seves aspiracions generen un “consens suficient” entre els ajuntaments de l’entorn. La zona que aculli els residus es repartirà una compensació màxima anual de 7,8 milions d’euros.

Dimarts Ascó va celebrar una reunió a porta tancada entre representants de l’Ajuntament i de l’AMAC i una desena d’alcaldes de l’entorn. No era la primera trobada que tenien amb el tema del magatzem nuclear sobre la taula. I malgrat que molts municipis pròxims a Ascó, igual que consells comarcals i el Parlament, han rebutjat en sessió plenària que el dipòsit nuclear s’instal·li a Catalunya –per una moció promoguda per la Coordinadora Anticementiri Nuclear–, el cert és que, segons van explicar diversos assistents a la trobada de dimarts, hi va haver moltes més intervencions a favor que el magatzem s’instal·li a Ascó que en contra.

Consens suficient

Vist com havia anat la reunió, el gerent de l’AMAC, Marià Vila d’Abadal, va manifestar que a “la zona d’Ascó hi ha consens suficient”. Tampoc CiU i PSC, els dos partits amb més presència al territori, s’han posicionat oficialment en contra de la instal·lació. De fet, tot i la resolució en contra aprovada al Parlament, i a pesar també que els socis del PSC al tripartit –ERC i ICV– han manifestat el seu rebuig al dipòsit, el govern no pensa posar traves al projecte, segons va explicar el conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal.

Així les coses, l’Ajuntament riberenc presentarà la seva candidatura a l’assemblea que celebrarà l’AMAC dimecres vinent al matí, tres dies abans que acabi el termini fixat pel ministeri d’Indústria. Ascó probablement competirà en aquesta votació amb Yebra, un poble de l’entorn de la central de Zorita (Guadalajara). Aquest ajuntament prendrà avui la decisió en un plenari tens, amb una manifestació de veïns en contra.

Moltes possibilitats
Descartat el consistori de Vandellòs en la cursa pel magatzem –algunes fonts assenyalen a fortes pressions en aquest sentit dins de l’AMAC–, les opcions d’Ascó si surt escollit a l’assemblea són guanyadores. Segons fonts de l’entorn municipal, l’Ajuntament plantejarà ubicar el dipòsit en uns terrenys propis, just al costat de la central nuclear.

A diferència del cas de Yebra, que no té el suport del govern autonòmic (PSOE) ni genera consens al PP, la candidatura d’Ascó compta a més amb el suport tàcit de la Generalitat. Altres avantatges són que l’oposició municipal i la majoria de veïns estan d’acord amb el projecte, i que l’indret escollit té connexió ferroviària, un aspecte que per al ministeri té molt valor.

La idea de l’Ajuntament d’Ascó és convocar un ple municipal abans de l’assemblea de l’AMAC per prendre la decisió oficialment. L’oposició, quatre regidors independents, es debat entre l’abstenció i el vot a favor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.