Política

Netanyahu no cedeix

Obama exigeix al ‘premier’ israelià que aturi els assentaments i compleixi les altres obligacions del pla de pau

A diferència del seu predecessor, George W. Bush, que va deixar a Israel actuar pel seu compte, el president dels EUA, Barack Obama, va pressionar ahir a fons el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, perquè reprengui les negociacions de pau amb els palestins, i el va instar a complir “seriosament” les seves “obligacions” dins del pla de pau internacional per al Pròxim Orient acordat el 2003. Això implica “aturar els assentaments [jueus a Cisjordània] per poder avançar”, va remarcar el Obama després de la reunió de dues hores que va mantenir amb el líder israelià a la Casa Blanca. Poc abans de la trobada, l’Autoritat Nacional Palestina acusava Israel de construir una nova colònia a la vall del Jordà.

Netanyahu va dir que està preparat per reprendre “immediatament” les negociacions de pau amb els palestins, aturades des que l’exèrcit israelià va entrar a Gaza l’any passat, però va condicionar qualsevol acord al fet que aquests reconeguin abans Israel “com a Estat jueu”. A més, tot i reiterar que els palestins s’haurien d’autogovernar, va evitar parlar d’un Estat propi. “No volem governar els palestins. Volem que es governin ells mateixos”, es va limitar a dir. “Estem preparats per fer la nostra part, però espero que els palestins facin la seva”, va afegir.

La d’ahir era una trobada cabdal per avançar en el procés de pau al Pròxim Orient, on Israel i els EUA, malgrat la seva tradicional aliança, mantenen posicions enfrontades. Obama va tornar a defensar la solució de dos Estats, l’israelià i un altre de palestí, “en interès de totes les parts”, cosa a la qual s’oposa Netanyahu, més preocupat pels progressos nuclears de l’Iran. Obama va utilitzar un llenguatge educat però prou contundent. “Hem vist com els progressos s’encallaven en aquest front i he suggerit al primer ministre que aprofiti l’oportunitat històrica de moure’s seriosament en aquest tema”, va dir Obama.

Un altre tema en què els dos mandataris mantenen posicions enfrontades és l’Iran. Els EUA han advertit Israel que no ataqui les instal·lacions nuclears iranianes, però Netanyahu vol garanties que el diàleg de Washington amb Teheran no serà una amenaça per a Israel, i “es reserva el dret de defensar-se”, és a dir, d’atacar l’Iran. Obama va respondre que espera que la seva estratègia diplomàtica amb l’Iran doni resultats positius a finals d’any. El president va dir que els EUA volen portar l’Iran a l’escena internacional però que “les converses no duraran per sempre”, responent així a l’exigència de Netanyahu que el diàleg tingui data d’expiració.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.