Política

El fiscal demana presó per l'alcaldessa d'Arrasate

L'alcaldessa d'Arrasate, Inocencia Galparsoro, d'Acció Nacionalista Basca (ANB), ja ha prestat declaració davant del jutge Baltasar Garzón com imputada en un delicte d'associació il·lícita i per possible desobediència judicial i trencament de la suspensió d'activitats que va acordar el magistrat respecte a aquesta formació política el passat 8 de febrer.

El fiscal en demana la presó provisional.

La citació es va produir el divendres passat mitjançant una providència emmarcada en el sumari que tramita el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5 contra diversos membres d'ANB per delictes d'integració en organització terrorista. Fonts jurídiques van indicar que la citació ha estat provocada per "les últimes actuacions" de l'alcaldessa.

Galparsoro va participar amb diversos regidors d'ajuntaments governats per l'esquerra abertzale en una roda de premsa celebrada a San Sebastian el 23 d'abril, en la que ANB va advertir que no donaria recolzament a les mocions "ètiques" consensuades pel PSE i PNB en les que sol·licita la dimissió dels càrrecs d'ANB si no condemnen la violència terrorista. Aquestes mocions "ètiques" només van ser recolzades durant el ple de l'ajuntament pels dos partits que van proposar el text.
Aquesta moció ve motivada perquè tant l'alcaldessa com els set regidors d'ANB a l'Ajuntament d'Arrasate es van negar a condemnar l'assassinat a mans d'ETA de l'exregidor socialista Isaías Carrasco, del passar 7 de març.

Segons l'auto en el què Garzón suspenia les activitats d'ANB, aquesta mesura "afecta a totes aquelles activitats que puguin desenvolupar com a grup fora dels estrictes límits de l'activitat institucional a les Diputacions Forals, les Juntes Generals, els ajuntament del País Basc i Navarra i qualsevol de les altres institucions en les que puguin tenir representació o intervenció, així com l'ús de locals, de titularitat pública, com grup". La mesura, que es desenvoluparà durant un període de tres anys prorrogable a cinc, afecta a ANB en "totes les activitats orgàniques, públiques, privades i institucionals" que desenvolupi "en tots i en cada un dels àmbits" i organismes públics, registres, bancs, notaris, fundacions, associacions, societats i organismes similars". No afecta, però, a les activitats que "com persones individuals i titulars exclusius dels corresponents escons", puguin ostentar les "persones integrades en la formació política".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.