Política

Rússia viola la treva

L’endemà d’haver aprovat el pla de pau proposat per la Unió Europea per posar fi al conflicte armat d’Ossètia del Sud que feia cinc dies que durava, Geòrgia va acusar ahir durament Rússia de violar l’alto el foc i de dur a terme maniobres militars i saquejos entre la població civil.

El president georgià, Mikhaïl Saakaixvili, va dir en una entrevista a la cadena nord-americana CNN que les forces russes s’estaven desplaçant en direcció a la capital, Tbilissi, “per encerclar-la”. “Moscou vol tot Geòrgia –va insistir el líder georgià–, però mai ens rendirem als russos”. Rússia va negar immediatament aquestes acusacions.
Tbilissi va condemnar que Moscou no hagués retirat les tropes de la ciutat de Gori, a 70 quilòmetres de la capital, i que hi tingués desplaçats 50 tancs. El subcap de l’estat major rus, Anatoli Nogovitsin, va negar que hi hagués “cap tanc a Gori”.

Rectificació
Des de Gori, però, els periodistes occidentals confirmaven la presència de blindats russos a la ciutat, l’incendi d’edificis i els saquejos. Al vespre, el cap de la diplomàcia russa, Serguei Lavrov, va confirmar que sí que quedaven tropes a prop de les ciutats de Gori i Senaki per defensar la població civil i requisar l’armament georgià que havia quedat abandonat.

Els oficials russos van informar que havien abatut un avió espia georgià a Ossètia del Sud i van acusar Tbilissi de continuar les hostilitats. Nogovitsin va dir que Rússia “ha de contestar a les provocacions”.

En la mateixa línia de Tbilissi, el president dels EUA, George Bush, va expressar que “Rússia ha de respectar la integritat territorial de Geòrgia” i que Moscou “ha de mantenir la paraula i actuar per posar fi a la crisi”. Bush, que va confirmar l’enviament d’ajuda humanitària a la zona, va lamentar que “les tropes russes continuïn les operacions militars al territori de Geòrgia”.

El cap de la Casa Blanca va anunciar també que enviava la secretària d’Estat, Condoleezza Rice, primer a París i després a Tbilissi per “demostrar la solidaritat amb Geòrgia”.

El conflicte d’aquests dies ha revifat la tensió latent entre Moscou i Kíev per la flota russa del mar Negre, que té la base al port ucraïnès de Sebastópol. El president ucraïnès, Víktor Iúsxenko, que dimarts a la nit era a Tbilissi per expressar el seu suport als georgians, ahir va signar un decret segons el qual a partir d’ara els moviments dels vaixells de la flota russa hauran de ser acordats prèviament amb Kíev. Moscou va qualificar la mesura de “no seriosa” i “d’antirussa”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.