Política

Merkel dóna "dies" a Rússia per a la retirada i obre les portes de l'OTAN a Geòrgia

"El procés de retirada de les tropes russes no es pot allargar setmanes, s'ha de fer en uns dies, perquè hem de protegir la població civil, els observadors han d'arribar a la zona al més aviat possible". Aquest ha sigut l'advertiment de la cancellera alemanya, Angela Merkel, en la seva visita d'aquest diumenge a Geòrgia.

El president rus, Dmitri Medviédiev, ha comunicat avui al president de torn de la Unió Europea, Nicolas Sarkozy, que retirarà l'exèrcit a partir d'aquest dilluns i que els tancs i els soldats marxaran tant del territori controlat pel govern georgià com d'Ossètia del Sud, la regió secessionista al voltant de la qual s'ha desencadenat el conflicte. Tanmateix, Medviédiev insisteix que mantindrà a a zona un contingent de pacificació i que el govern de Tbilisi ha de complir la seva part del pacte i fer tornar les tropes georgianes a les casernes, lluny d'Ossètia.

Fermesa d'Angela Merkel
Mentrestant, a Tbilisi, Merkel s'ha reunit amb el president georgià, Mikhaïl Saakaixvili i després han comparegut conjuntament davant la premsa. La cancellera alemanya ha expressat certa confiança en la retirada russa. "Medviédiev em va prometre que retiraria les tropes un cop firmat l'acord. L'acord ja s'ha firmat i la retirada s'ha de produir en uns dies".

Saakaixvili ha aprofitat la compareixença per advertir a Rússia que no pot pretendre mantenir unitat de l'exèrcit a Ossètia amb l'argument que són tropes de pacificació. "Cal una força multinacional de pau, no hi ha tropes de pau russes", ha dit.

Malgrat que el conflicte del Caucas, del qual Rússia i els independentistes d'Ossètia del  Sud en responsabilitzen Saakaixvili, la OTAN no suspendrà el procés d'ingrés de Geòrgia. "Al desembre hi haurà un primer dictamen per establir la data i la manera de l'ingrés. Geòrgia ingressarà a l'OTAN si ho vol", ha anunciat Angela Merkel.

La fermesa de Merkel ha sigut superada de llarg per la duresa dialèctica dels Estats Units. El govern nord-americà no creu en la retirada russa, tot i que continua exigint a Medviédiev que compleixi el que ha promès i abandoni Geòrgia immediatament.

Duresa de Condoleezza Rice
Hi hagi o no retirada immediata, la secretària d'Estat nord-americana, Condoleezza Rice, viatja aquest dilluns a Brussel·les amb l'objectiu d'implicar la Unió Europea en un front contra Rússia. Vol excloure els russos del G-8 i d'altres organismes als quals vol pertànyer Medviédiev, com l'Organització Mundial del Comerç i l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE). "Qualsevol noció que Rússia és un Estat responsable i preparat per integrar-se en les institucions internacionals ha canviat. Ara tenim una Rússia diferent", ha advertit Rice en una entrevista a la cadena Fox.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.