Política

Ibarretxe i López viuen un agre cara a cara en el debat

Eleccions a Euskadi

No s’han aconseguit posar d’acord ni en precampanya ni en campanya i curiosament van aprofitar ahir l’únic debat a sis de líders, emès per Euskal Telebista, per tirar-se els plats pel cap amb la presència com a convidats de pedra de tots els altres candidats. Juan José Ibarretxe, el lehendakari i aspirant a la reelecció pel PNB, i Patxi López, el candidat del PSE que més té a tocar la possibilitat de governar Euskadi, van obviar ahir que els resultats de diumenge els poden obligar a compartir quatre anys de govern en el marc d’una gran coalició i van desplegar tots els arguments, des del tractament del terrorisme a l’autogovern passant per les polítiques socials o l’educació, per fer arribar als indecisos que ara per ara no hi ha cap pacte entre ells i que diumenge algú ha de quedar primer. I qui quedi primer probablement governarà.

Ibarretxe i López, que de fet només van estar d’acord en detalls com un sistema d’ensenyament trilingüe, es van llançar dards clàssics d'aquesta campanya com el teledirigisme des de Madrid que el PNB retreu al PSE o la divisió entre bascos bons i dolents que els socialistes recriminen als penabistes. Però tots dos van anar més enllà: Ibarretxe va desplegar un seguit de dades comparatives entre Euskadi i Espanya intentant demostrar que ell sí que es bon gestor en temps de crisi i els socialistes, Rodríguez Zapatero –i per extensió, Patxi López– no ho saben fer tan bé. López, al seu torn, no es va arronsar deplorant que el lehendakari visqui en l’“autocomplaença” en el marc d’una crisi global i prefereixi que no il·legalitzin l’esquerra abertzale “perquè volia tornar a ser elegit al Parlament amb els seus vots”.

Els petits compten
Terrorisme i autogovern van ser els temes que van electrificar el debat, en el qual Ibarretxe de tant en tant donava peixet al candidat del PP, Antonio Basagoiti, per aigualir el cara a cara amb López, mentre Unai Ziarreta (EA), Aintzane Ezenarro (Aralar) i sobretot Javier Madrazo (IU-EB) anaven a la seva. Els grans van oblidar que els petits compten, perquè un o dos diputats poden ser decisius per als pactes.

En les idees força, doncs, Ibarretxe es va endur el titular en lamentar que “no hem aprofitat les oportunitats” per a la pau i que, si governa de nou, té clar que “l’únic camí per resoldre el terrorisme és el diàleg”. “Ho intentaré un i mil cops”, va dir. López va prometre aprofundir en l’autogovern advertint que el PSE ha defensat el concert i el PSOE la quota basca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.